Neli sel suvel satelliitsaatjad selga saanud Ida- ja Kagu-Eesti kurge alustasid septembris üksteise järel sügisrännet ning jõudsid oktoobris kahes eraldi rändegrupis Ungari idaosas asuvasse Hortobágy’i rahvusparki ja Valgevene lõunapiirile.

Kõige suuremat elevust tekitasid seejuures kolm Valgevenes peatuma jäänud sookurge, kuna nad olid valinud teadlasi kõige enam huvitava rännutee – selle, mida mööda nad peaksid jõudma Etioo­piasse. Just sellele, et meie sookured, kes veedavad talve tavaliselt Hispaanias, võivad talvituma lennata ka kaugele Aafrikasse, otsivad meie teadlased praegu kinnitust.

Sookurgede liikumist uuriv ornitoloog Aivar Leito rahustas kõiki murelikke, et aadressil birdmap.5dvision.ee asuvalt rännukaardilt võib jääda küll mulje, et linnud ei nihku tükk aega sentimeetritki lõuna poole, kuid selle taga on lihtsalt asjaolu, et kaardil kajastuvad liikumisandmed laekuvad uurijate arvutitesse iga kümmekonna päeva tagant. Nii oskas veel reedel ka Leito ise üksnes oletada, kui kaugele on kured vahepeal jõudnud.