Ühistut esindav patendivolinik Almar Sehver teatas, et kuna ETK on mitme sõna „säästu” sisaldava kaubamärgi omanik, pole Grossil õigust jätkata Säästusaia tootmist, mida ta on teinud alates 1998. aastast. ETK registreeris oma kaubamärgid alles 2006. aastal.

„Saatsime ETK-le kirja, kus viitasime põhjenduste absurdsusele, ühe sõna kasutamist ei saa ära keelata. Mingit vastust me senini saanud ei ole,” teatas Gross.

Peale sõna „säästu” sisaldavate kujutismärkide, mida võib näha Säästukaardil ja ETK omatoodetel, on patendiametile antud hoopis suuremaid õigusi sooviv kaubamärgitaotlus. Nimelt soovib ETK enda kaubamärgiks kuulutada sadakond tooteliiki, mille nimetuses võiks sisalduda „säästu”: pesuvahendid, lihatooted, kohv jne. Aga ka sõna „säästu” sisaldavad reklaamid, tarbijakampaaniad, ärikonsultatsioonid.

Võimalik keeldumine

Rimi Eesti Food AS, mille haldusse kuulub Säästumarket, suhtub ETK taotlusse külma rahuga. „Sõna „säästu” on varemgi püütud registreerida, kuid patendiamet on sellest keeldunud. Peame üsna vähe tõenäoliseks, et ETK registreerimistaotlus sellisel kujul patendiametis läbi läheb. Esitada ja proovida võib ju igasuguseid asju,” andis teada Rimi pressiesindaja Katrin Bats. „Meil on registreeritud kaubamärk Säästumarket koos logoga ja seda uus registreerimine ei ohusta. Juhul, kui registreeritaks mõni meie logoga väga sarnane kujundus, oleks põhjust vaielda. Leiame aga, et niivõrd tavapärase käibesõna kasutamist keelata ei saa.”