Näiteks Suurbritannias umbes 3300 tervishoiuspetsialisti koondav UK Faculty of Public Health ja 140 000 arsti hõlmav The British Medical Association soovivad näha pudelitel selgesõnalisi hoiatusi, et alkohol on seotud vähi ja veel vähemalt 60 haiguse, aga ka viljatuse ja vägivallaga. Arstide arvates peaksid hoiatussildid olema pudelitel tähtsal kohal ning illustreeritud näiteks piltidega tervest ja haigest maksast või perevägivallast.

Ikkagi sõltuvusaine

Ideed toetab ka Eesti karskusliidu juht Lauri Beekmann. „Teaduslikud uuringud toovad selgelt esile, et ka regulaarne vähene alkoholi tarvitamine suurendab terviseriski,” selgitas ta.

Näiteks võib tuua ühe tänavuse uuringu tulemused, mille järgi suurendab ka üks alkoholiühik ehk 10 grammi absoluutset alkoholi päevas naistel rinnavähi tekkimise riski viis protsenti. (Naistele on seni mõõdukaks koguseks peetud kaht ühikut päevas, meestele nelja.) Rääkimata rohkem kui mõõdukast joomisest, mis suurendab haigestumisohtu kuni 50 protsenti.

„Lisaks on rohkelt eluvaldkondi, kus me ei saa mõõduka tarvitamise kahjutusest kindlasti rääkida: rasedus, varasem sõltuvus, töökeskkond, liikluskeskkond, teatud ravimite koosmõju, alaealised, stress jne. Ning muidugi ei tohi alkoholist rääkides kunagi unustada, et tegemist on sõltuvusainega,” lisas Beekmann.

Teisel arvamusel on Eesti alkoholitootjate ja maaletoojate liit. „Oleme seisukohal, et alkoholi tarbimine on kultuuri osa ja seotud paljus traditsioonidega ning mõõduka tarbimise korral ei kujuta endast ohtu tervisele,” vastas liidu esindaja Janek Kalvi. „Mööname, et liigtarbimine on ohuks ja võib kujutada tõsist terviseriski, kuid terviseriski kujutab igasugune toiduainete liigtarvitamine. Kuna ühiskonnas ei käi tõsist debatti selle üle, kas näiteks igal võipakil peaks olema rasvumise, hüpertoonia, diabeedi ja teiste selliste tõbede eest hoiatus koos vastavat haigust põdevate inimeste organite piltidega, siis oleme seisukohal, et alkohol ei pea olema muudest liigtarvitamisel ohtu põhjustavatest toodetest teistmoodi esile toodud.”