Eesti Pandipakendi tegevjuht Rauno Peeter Raal nentis, et täna pole veel selge, millised saavad olema pakendite hinnad 1. jaanuaril tuleval aastal.

Tema kinnitusel teemaga tegeletakse ning esimese sammuna on planeeritud juuni alguses kõikide osapooltega ajurünnak, kus osalevad jaemüüjad, tootjad, automaatide haldajad ja Eesti Pandipakend.

„Oleme asumas analüüsima tänaseid deposiiditasemeid ja tutvuma seadusandlusega,“ ütles Raal.

Sellest kui palju näiteks tühja õllepudeli eest taaraautomaadist tuleval aastal eurosente saama hakkab praegu Eesti Pandipakendis spekuleerida ei taheta.

Kui sooritada matemaatiline tehe, siis selle kohaselt oleks praeguse 50 sendise pandimäära väärtus 3,2 ning kroonise oma 6,4 eurosenti.

Raal ei soovinud hakata sellist mõttekäiku konkreetsemate numbritega veel täiendama, vaid lisas, et uute taarahindade kehtestamise juures tuleb lähtuda eelkõige tarbija mugavusest ning vastavast seadusandlusest.

„Esmalt tuleb kõigi osapooltega läbi rääkida ja asja analüüsida. Alles siis saab teha keskkonnaministeeriumile ametliku ettepaneku uute pandimäärade osas,“ lisas ta.

Tehniliselt esitab eurole üleminek Pandipakendile Raali sõnul tõsiseid väljakutseid.

„Õnneks on praegu veel aega eurole minekuks vajalik valmisolek tagada, kuid lihtne see pole. Meil on turul 485 taaraautomaati, mis peavad tuleva aasta 1. jaanuaril valmis olema väljastama tšekke eurode alusel, seal taga on aga näiteks tarkvaraküsimused,“ jätkas ta.

Raali jutu järgi on väga oluline teema ka Pandipakendi kesksüsteem, kuhu kõik andmed kokku jookseva ehk teisisõnu kogu kaupmeeste ja tootjate aruandlus.