Töötuskindlustusmaksete laekumisest ülejäävat raha rahaturgudele investeeriv töötukassa kaotas juulist septembri lõpuni oma investeeringutelt 7,5 miljonit krooni. Kuigi töötukassa hindab iga krooni kaotust ebameeldivaks, on finantskriisi mõjusid arvestades kaotus pigem väikene.

Eesti Töötukassa finantsnõuniku Ago Lauri sõnul on loomulikult parem raha teenida kui kaotada, aga investeeringute hindamisel tuleb vaadata ka taustsüsteemi. „Ei ole mõtet kasutada pikaajaliste vahendite paigutamiseks lühiajalist investeerimispoliitikat, mis on optimaalne vaid üleilmse finantskriisi tingimustes, sest muudes oludes ei oleks see optimaalne ning kannataks portfelli pikaajaline tootlus,” lisas Lauri.

Suurim raha kadu toimus Belgia panga Fortis fondiosakute hinna alanemise tõttu. Ainuüksi viimase kolme kuu  jooksul hävisid Fortis Employee Fundi ja Fortis Employer’s Fundi  osakud üle kahe protsendi. Lauri sõnul on probleeme kogu finantssektoril ja seepärast pole mõislik Fortist mõne teise fondivalitseja vastu vahetada.

Raha teenitakse juurde

Lauri hinnangul peaksid käimasolevas kvartalis töötukassa investeeringud veidi kasvama ja töötukassale raha juurde teenima. „Kvartali lõikes tulemuste ennustamine on äärmiselt tänamatu tegevus. Veidi optimismi süstib asjaolu, et üle mitme kuu on pankadevaheline rahaturg näidanud viimastel nädalatel elavnemise märke ja euriborid on alanenud,” selgitas Lauri.

Kui finantssektori käekäik enam ei halvene, siis hakkavad Lauri selgitusel tõusma ka töötukassa portfellis olevate ettevõtete võlakirjade hinnad. „Võimatu on öelda, kui kiiresti see juhtub. Kindlalt võib öelda seda, et tootlusele avaldavad positiivset mõju kõrged hoiuste intressid.”

Kokku on eile avaldatud töötukassa kolmanda kvartali investeeringute aruande järgi töötukassa sihtfondide maht kasvanud 2,75 miljardi kroonini. Peamiselt aitas arvutuslikku investeeringute kahjumit ka­han­dada riigikassa hallatava reservkapitali tootlus.