Viljandi Eile lõunal lükkas keelpilliansambel Noored Moosekandid Viljandi lossivaremetes käima kuuenda pärimusmuusikafestivali. Eelmisel aastal rusikasuurusi raheteri näinud festivali avapäeva soosis seekord päikseline suveilm, mis kogus Kaevumäe lava ette terve murutäie pealtvaatajaid. Viljandi tänavate kohal ilutsesid suured kollased folkfestivali loosungid ning järveäärse linna tänavatel käis tavapärasest vilkam elu. Kui avamise hetkel ja esimeste kontsertide ajal seljakottidega folgisõbrad alles kogunesid ja tutvusid, siis õhtu hämardudes hingas kogu Viljandi juba ühtses folgirütmis.

Äpardus tabas aga südaöösel Kaevumäel lavale astunud Põhja-Iiri rahvamuusikaansamblit The Hairy Chested Frogs, mis esines nelja mehe asemel kolmekesi. Bändi bändÏomängija Damian Walls saadeti Helsingi piiripunktist, mille kaudu muusikud Eestisse saabusid, aegunud passi tõttu tagasi.

Eile pakuti Kaevumäel festivalikülalistele rahvamuusika juurde haukamiseks pirukaid, puuvilju ja praade. Pealerüüpamiseks sai folgisõber valida veini, õlle ja karastusjookide vahel. Meenetest sai osta erinevat värvi festivalisümboolikaga särke.

Heliplaatide ja kassetide müügipunktist oli võimalik osta 1995. ja 1996. aasta festivalide parimate esinejate parimate paladega kassette. Tänavu eelmise aasta festivali muusikaga kassetti välja ei anta.

Peakorraldaja Ando Kiviberg loodab, et tänavune festival ei jää sarnaselt eelmise aasta peole omadega kahjumisse, vaid õnnestub ka rahaliselt.

Eesti esinejaid on tänavu rohkem kui kunagi varem. Kui eelmisel aastal oli üritusel 96 esinejat, siis tänavusel festivalil on koos välisartistidega 160 muusikut. “Muusikuid on oluliselt lisandunud, aga kuna nad tulevad Eestist ja viibivad siin paar päeva, ei kaasne sellega olulisi kulusid,” märkis Kiviberg.

Kiviberg ise esineb peol hiljuti asutatud ansambliga Hulkurid, mis esimese lavaproovi sai eelmisel aastal. Kaks soolokontserti annab festivali peakorraldaja torupilliga.

Festivali läbiviimisel on abistajateks Viljandi KultuurikolledÏi tudengid, kes oma koolist välja kasvanud festivalil tööotsa saamist peavad suureks auks.

“Kui maikuus pandi kooliseinale leht, kuhu paluti kirjutada piletimüüjaks ja lavamänedÏerideks soovijate nimed, täitus see paber kiiresti,” meenutas neljanda kursuse huvijuht Marge Viiart (21).

“Kuigi pileti hind pole kallis, annab festivalitöö hea võimaluse tunda ennast tähtsana ja seespoolse osalisena.”

Lisaks eesti muusikutele tuleb festivalile väliskülalisi Flandriast, Ungarist, Iirimaalt, Venemaalt, Peruust ja Lapimaalt.