Hille Tänavsuu vähiravifond „Kingitud elu” on Eesti esimene eraalgatuslik vähiravi toetusfond, mis aitab vähihaigeid (ja nende peresid), kelle ravimist ei pea riik piisavalt kulutõhusaks, et ravimi soetamist toetada. Looja Toivo Tänavsuu sõnul on fond kogunud umbes kümne kuuga üle 200 000 euro ning aidanud vähiravimeid osta kümnel inimesel ja nende peredel. Teiste hulgas on fond aidanud 20-aastast Maardu tudengit, 54-aastast pereisa ja 29-aastast noort ema. „Kõige toredam on see, et on väga palju üllatusi. Näiteks riietepoe H&M meeskond tegi teineteise jõulukingituste asemel meie fondi abivajajate jaoks annetuse,” rääkis ta.

Kõik on abi saanud

Tänavsuu sõnul on üha rohkem ka selliseid inimesi, kes paluvad enda sõpradel ja tuttavatel sünnipäevakingituse tegemise asemel fondi raha annetada. „See vastukaja on väga innustav ja tõsiselt motiveeriv. See näitab, et me oleme õigel teel,” ütles ta.

Tänavsuu sõnul on fond saanud toetada kõiki abi- vajajaid, kes on vastanud toetuse kriteeriumitele. „Meil on praegugi raha, et inimesi aidata. Me aktiivselt kogume juurde,” rääkis ta. Suur osa fondi rahast tuleb püsiannetajatelt, kuid nende annetuste nimel peab ka vaeva nägema. Tänavsuu käib isiklikult suuremates kaubanduskeskustes ja üritustel fondi tutvustamas ja annetusi kogumas. „On olnud ka mõned vabatahtlikud. See töö nõuab aktiivset ja julget suhtlemist,” selgitas ta.

„Ma ei muretse selle pärast, et neid taotlusi on vähem, kui meil on hetkel raha. Hullem variant oleks see, kui peaksime kellelegi ütlema, et meil ei ole võimalusi,” lisas Tänavsuu. Tema sõnul õpivad paljud arstid alles fondiga arvestama – eelkõige just selles, millistel juhtudel tasub fondi poole pöörduda.

On muret tekitav, et moodne vähiravi ei saa uuel aastal rohkem raha kui tänavu, arvas Tänavsuu ja lisas, et see süvendab Eesti inimeste jaoks moodsa vähiravi kättesaamatust. „Patsiendi vaatevinklist muidugi peaks haigekassa kõik ravimid kinni maksma, me oleme ju tasunud ravikindlustust. Aga haigekassa vaatepunktist ei saa kunagi kõiki asju katta. Tuleb teha valikud. Meie üritame omalt poolt seda asja suunata nii palju kui võimalik,” lausus ta.

Kevadest saadik toetati 55- aastast pereisa eesnäärmevähi ravimi Zytiga ostmisega. Alates oktoobrist on ravim haigekassa finantseeritud. „See on igal juhul fondile töövõiduks. Aitasime patsiendil luua silla üle raviraha puudumise kuristiku,” ütles Tänavsuu.