Exo on Eestis disainitud ja tootmisküpseks arendatud kaherattaline elektrisõiduk, mille seeriatootmisega plaanivad arendajad alustada juba selle aasta lõpus.

Ettevõtte üks asutaja Jarmo Tuisk rääkis esitlusel, et tegelikult ei ole tegu ei rolleri ega mootoriga jalgrattaga, vaid pigem nende seguga, mis ei ole ehitatud kummagi platvormile, sest on n-ö puhtal laual välja mõeldud.

„See on kergem kui tavaroller ja seetõttu võiks sobida just kortermaja elanikele, kel probleemiks, kus oma rollerit hoida,” selgitas Tuisk. „Mõeldud on see kasutamiseks just linnakeskkonnas.”

Masin kaalub hetkel umbes 40 kilo, kuid arendajate eesmärk on viis kuni seitse kilo veel maha lihvida. Sõidukil on uusima tehnoloogiaga aku, mis on ohutum ja keskkonnasõbralikum kui varasemad akud.

Ühe laadimisega suudab 30 ampertunnise akuga roller läbida 80 km, tippkiirus on vastavalt seadustele 45 km tunnis. Laadimisaeg on rollerit ostes kaasa saadava adapteriga 6-8 tundi kuid juurde saab osta laadija mis teeb sama töö tunniga.

Eeltellimusi ratastele hakatakse vastu võtma Exo veebi vahendusel alates sellest neljapäevast. Esimesed 25 ratast valmistatakse eksklusiivselt koostöös konkreetsete klientidega, arvestades nende soove ja vajadusi. Sõltuvalt rolleri konfiguratsioonist jääb selle hind vahemikku 30-39 000 krooni.

Eesti turg on siiski vaid ettevalmistus Euroopa turule sisenemiseks, teatavad arendajad. 2011. aasta hooajal näeb ettevõtte enda peamiste turgudena Euroopa n-ö rohelisi liidreid Taanit ja Hollandit.