Patarei kindluse sisehoov oli vaid paar nädalat tagasi mattunud kruusahunnikute ja võsa alla. Nüüd on ala korda tehtud ja avatud kõikidele soovijatele. Sisehoovis saab nautida kontserte, pidada piknikku ja tutvuda Patarei merekindluse ajalooga.

Patarei ala renoveerimise käigus tehakse korda sisehoov, paigaldatakse sellele klaaskatus ja rajatakse linnahallist Noblessnerini kulgev promenaad. Lisaks korrastatakse hoone siseala, kuhu tulevad nii büroo- kui elamupinnad.

Renoveerimistööde käigus tehtud kaevamised tõid arheoloogidele mitmeid üllatusi. Näiteks tuli prooviaugust ehk šurfist nähtavale ideaalses seisukorras graniitplokkidest tugimüür. Samuti avastati vallikraavi kaitseks kasutatud tunnelid ja endine puurkaevu koht.

Patarei ehk Kalaranna fort peaks saama täies mahus rekonstrueeritud 2026. aastaks. Arhitektuuriliste lahenduste leidmiseks kuulutatakse välja konkursid. Kompleksi arendaja on Urmas Sõõrumaale kuuluv Nikolai Esimene OÜ.

Avamisel rääkisid merekindluse tulevikuplaanidest ja projekteerimisest US Real Estate'i esindajad ja U.S. Invest nõukogu esimees Urmas Sõõrumaa. Jaapani trummidel esines Yosuke Oda.