Vene mees seisab seisab silla keskel, ta on saabunud Eesti poolelt. Tema kõrval on ratastega kaubakärud, mille peal papp-pakendites Hennessy konjak. Maas on mõned poekotid. Mis kaup sees on, ei ole teada.

Mehe juurde tuleb vanem naine Vene poole pealt, võtab paar pakki kaasa. Läheb tagasi Ivangorodi. Mõni aeg hiljem saabub noorem naine, viib ka paar pakki Venemaale. Ja siis jälle üks vanem naine. Silla peal tegutsev mees läheb vahepeal sörkides Eesti poole, toob uue laadungi. Ja nii terve päeva, mitmeid kordi, praktiliselt iga päev. Ehk siis - mees toob Eestist kaupa, jagab selle silla peal väiksemateks saadetisteks ja Vene poole pealt tulevad muulad sellele järgi.

Selline äri on tollitöötajate sõnul tavaline. Eesti poole pealt on juriidiliselt kõik korrektne - välja viiakse lubatud koguses erinevaid kaupasid. Mõnikord peab vormistama tax-free lehti. Nende sõnul käib seal “import-eksport” äri - nagu veaks veokiga kaupa, ainult vedajaks on inimesed.

Kaup, mida mees sillal transportijatele üle annab, on kas arvatavasti Eestist ostetud või kuskilt mujalt maailmast või Euroopa Liidust Eestisse tellitud. Seda tõenäoliselt selle pärast, et EL-i ja Venemaa vaheline kaubavahetus on keerulisem kui Eesti ja teiste EL-i riikide vahel.

Maksu- ja tolliameti tollikontrolli osakonna juhataja Urmas Koidu sõnul on Eesti tollitöötajad Vene tolli sellisest tegevusest korduvalt teavitanud.

"Selline tegevus toimus alguses Eesti-Vene kontrolljoonest Eesti pool, kuid PPA tõkestas tegevuse ja nad kolisid kontrolljoone taha, Vene poolele. Seal kehtivad juba Vene Föderatsiooni seadused. Sellisest tegevusest oleme Vene tolli korduvalt teavitanud. Aeg-ajalt võetakse nende poolt ka midagi ette, aga paraku vaid lühiajaliselt - kirjeldatud tegevus taastub kohe, kui kontroll kaob. Maksu- ja tolliameti poolt vaadatuna on tegemist lubatud kogustes kauba väljaveoga, mis on seadusekohane."

Narva maanteepiiripunkti juht Kert Uustalu ütles, et seda, kas Vene Föderatsiooni toll laseb kaupa riiki sisse tuua, nemad ei kontrolli.

"PPA teostab piirikontrolli ja seda, kas Vene Föderatsiooni toll laseb kaupa riiki sisse tuua ei kontrollita. Kui tekib aga vastupidine olukord ja piirivalvurid märkavad, et isik ei ole Eesti Vabariigist väljumisel Vene Föderatsiooni piiri ületanud ja tal on tagasi tulles aktsiisikaup kaasas, siis antakse selline inimene tolliametnikele üle. Seda põhjusel, et kauba üleandmine teisele isikule tollikontrolli tsoonis on keelatud."

Vaata pilte!