Tallinna Küte tõstab oktoobris soojusenergia hinda ligi 37% ning Fortum Termesti kliendid hakkavad maksma kuni 46% rohkem kui praegu.

Kui alates 1. aprillist kehtib Tallinna Kütte soojuse hind koos käibemaksuga 884,33 kr/MWh, siis 4. oktoobrist maksab küte 1207,98 kr/MWh.

Tallinna Küte, mis kütab kaht kolmandikku pealinnast, põhjendab soojuse hinna tõusu Eesti Gaasilt ostetava gaasi ja Iru Elektrijaamalt ostetava soojuse hinna tõusuga.

Tallinna Küte ostab ligi 53% müüdavast soojusest Iru Elektrijaamast, mille soojuse müügihind tõuseb alates oktoobrist 83% võrreldes selle aasta aprillikuu hinnaga. Maagaasi hinnatõus uue kalkulatsiooni järgi on 25%. Kütuse ja ostetud soojuse kulu on Tallinna Kütte uuest soojuse müügihinnast 84%.

Venemaalt meieni jõudva gaasi hind on seotud maailma kütteõli- ja naftahinnaga.

Soojusettevõte Fortum Termest tõstab 1. oktoobrist soojahindu Tallinnas olenevalt piirkonnast 40–46,11%. Nii maksab soojus edaspidi ettevõtte klientidele Nõmmel 1063,3 kr/MWh, mis on 40% enam kui praegu.

Varem prognoositi 25%

Kesklinnas ning Pirital tõuseb hind 43,25% ning hakkab maksma 1155,74 kr/MWh. Põhja-Tallinnas on hinnatõus kõige suurem ehk 46,11% ning küte hakkab maksma 1166,23 kr/MWh.

Veel eelmisel nädalal prognoositi soojuse hinna tõusuks Tallinnas umbes 25%.

Nelisada lisakrooni 29 ruutmeetri pealt

•• Tallinna ülikooli magistrant Tuuli Soodla maksab kesklinnas asuva 29 ruutmeetri suuruse korteri eest talviti umbes 1200 krooni, hinnatõus aga tähendab tudengile ligi neljasajakroonist lisakulu.

•• Soodla ütles, et üks põhjuseid, miks ta väikeses üürikorteris elab, on väiksemad kommunaalkulud. Tema hinnangul ei peaks kogu teenitav raha kuluma eluaseme peale.

•• Samal ajal pidas ta kommunaalkulude suurenemist paratamatuks. “Mulle tundub, et kõik asjad kogu aeg tõusevad. See ei ole traagiline, aga on kurb,” ütles Soodla.

•• Eesti Päevaleht kirjutas eelmisel neljapäeval, et Tallinna Küte kaalub võimalust tõsta soojahinda tarbijale edaspidi järk-järgult iga kuu või paari tagant.