Paraku nii ei läinud. Veebruaris kirjutas Eesti Päevaleht, et ühele Energate OÜ kliendile tuli jaanuaris tarbitud gaasi eest arve, kus tarbitud gaasikogus 300 kuupmeetrit oli üllatuslikult korrigeeritud 327 kuupmeetriks. 27 lisakuupmeetrit olematut gaasi läks siis ettevõtte kliendile maksma ligi 200 krooni.

Toona selgitas Energate OÜ esindaja, et selline gaasikoguste korrigeerimine on täiesti seaduslik ja kooskõlastatud konkurentsiametiga. Põhjuseks, miks riik gaasifirmadel nii teha lubab, on see, et gaasil on omadus temperatuuri alanedes kokku tõmbuda ja temperatuuri tõustes paisuda. Temperatuuri muutus muudab aga ka gaasi kütteväärtust.

Kuna paljud gaasi müüvad ettevõtted on klientidele paigaldanud aga vana tüüpi gaasimõõturid, siis ei suuda need arvestada torudes voolava gaasi temperatuuri ja kütteväärtust, mistõttu on gaasiettevõtted kasutusele võtnud koefitsientide süsteemi. Energate’i tehnik Arvo Tam­me rääkis veebruaris, et Energate OÜ kannab temperatuuri muutumise tõttu aastas maha keskmiselt 7–8% edasimüümiseks ostetavast gaasist, mille eest tarbija tegelikult ei maksa.

Arvestuslik 20 kraadi

Eesti tingimustes on gaasitorud enamasti maa sees, kus talvel on torustikes temperatuur 1–2 kraadi, suvel 15–17 kraadi. Standardid annavad aga gaasimüüjatele õiguse kasseerida klientidelt raha gaasi eest, mille temperatuur on 20 kraadi. Nii saabuski talvel Eesti Päevalehe vahendusel Energate OÜ-ga pahandanud kliendile juulikuus tarbitud 40-kuupmeetrise gaasikoguse kohta arve, millel oli tarbimist korrigeeritud 40,58 kuupmeetrile.

Pahane Energate’i klient ei saa aru, kuidas juulis, mil ilm oli läbi aegade üks palavamaid, suutis gaasifirma leida taas võimaluse tarbitud gaasikoguste suurendamiseks.

Firma: rõhk oli ebastandardne

•• Energate OÜ klienditeenindusest selgitati eile Eesti Päevalehele, et juulikuus oli neil jälle tarvis tarbitud gaasi koguseid korrigeerida kütteväärtuse muutumise tõttu.

•• „Temperatuur oli meil tõesti ligi 20 kraadi, kuid meil oli tarvis korrigeerida rõhku,” selgitas ettevõtte klienditeenindaja.

•• Väidetavalt on gaasiettevõtte tüüplepingus ka selline lisatulu teenimise võimalus sätestatud ja konkurentsiametis heaks kiidetud.

•• Energate’i klienditeenindusest lisati, et ettevõte on viimastel kuudel vahetanud mitmete klientide palvel ka vana tüüpi arvesti, mis gaasi temperatuuri arvesse ei võta, uue arvesti vastu. Selline arvestivahetus toimub gaasiettevõtte kulul. Samal ajal peavad ka uut tüüpi arvesti omanikud maksma rõhu korrigeerimise eest aastas kaks protsenti enam, kui gaasi tarbitakse.