Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poolt kooskõlastusringile saadetud eelnõu seletuskirja kohaselt avaneb SMS-iga saadetava hädasõnumi näol ka kõne- ja kuulmispuuetega inimestel võimalus häirekeskusesse pöörduda. Kohustus jõustub 2012. aasta 1. jaanuaril.

Ka muudetakse seadust selliselt, et nii telefoni- kui ka mobiiltelefonioperaatorid peavad hakkama häirekeskusele helistaja asukohaandmeid edastama reaalajas.

Kadunud laste üle-euroopaline abinumber


Lühinumbrite alaseid muudatusi on seaduses veel. Vastavalt Euroopa Liidu ühele direktiivile peab kadunud laste otsimiseks mõeldud lühinumber 116 000 olema kõikides riikides sama. Hetkel on Eestis üleriigilise lasteabitelefonina kasutuses lühinumber 116 111, mida korraldab Arstlik Perenõudla OÜ. See number on Euroopas tervikuna mõeldud aga lihtsalt laste abitelefoniks, mitte kadunud laste otsimiseks.

Mullu tegeles politsei 26 kadunud lapse juhtumiga ning eelnõu seletuskirja kohaselt on see arv aastate lõikes stabiilne olnud.

Sotsiaalministeerium on eelnõu kohaselt valmis kaaluma praegu kasutusel oleva lühinumbri ühendamist numbriga 116 000, kus ühine struktuur teenindaks kahte eraldi abiliini. Kuna käesoleval aastal lõppeb Eestis lühinumbri 116 111 teenuse osutaja leping, siis on sotsiaalministeeriumil kavas korraldada uus hange selliselt, et tulevane võitja teenindaks kahte abiliini.
Veel on üle-euroopalised sotsiaalse väärtusega lühinumbrid, mis võivad rakenduda 116 006 kuriteoohvritele, 116 117 arstinõuande valveteenus ning 116 123 emotsionaalse toe pakkujana.

Seadus jõustub kavakohaselt järgmise aasta 25. mail.