Märkimisväärseim muutus tuleva aasta hambaravihüvitistes puudutab vanaduspensionäre, kes saavad jaanuarist alates proteeside tegemiseks 4000 krooni senise 2000 krooni asemel. Sellist hüvitist makstakse kord kolme aasta jooksul.

Tallinna hambapolikliiniku proteesiosakonna juhataja Liina Neimani sõnul on muudatus väga teretulnud.

“See on ammu oodatud ja positiivne muutus, arvestades, et just pensionärid on meie osakonna peamised kliendid,” ütles Neiman. “Aga samas jääb ka sellest väheseks.”

Praegu maksab totaalprotees Tallinna hambapolikliinikus ligi 6300 krooni, kuid sellele lisandub kulutusi lähtuvalt inimese eripärast.

Neimani sõnul võtavad kõik proteese tegema tulevad pensionärid hüvitise välja ning selleks saab avalduse teha polikliinikus.

“Meil käib palju inimesi, keda lapsed toetavad ja kel proteeside maksmisel rahaprobleemi pole, aga proteesi eest on väga raske maksta üksi elavatel vanuritel, keda lähedased ei toeta,” ütles Neiman.

Lisaks pensionäride proteesihüvitisele kahekordistub ka täiskasvanute hambaravihüvitis, mis seni oli 150 krooni aastas. Nüüd makstakse rohkem kui 19-aastastele inimestele aastas 300 krooni n-ö hammaste seisu kontrollimise raha.

Eile hambaarsti juures käinud Anneli Saatväli on juba kolm aastat hüvitist välja võtnud ning peab selle suurendamist pigem positiivseks.

Mõned pole hüvitisest kuulnudki

“Aga see on siiski nii väike osa kogu hambaravi peale minevast rahast – praegugi läks arsti juures 500 krooni, kuid sama hinnaga visiite olen sel aastal teinud mitu korda,” ütles ta.

Samas arsti juures käinud Andrei Lopatti polnud hambaravihüvitisest kuulnudki ning lubas asja uurida.

Kuigi sotsiaalminister pole veel määrusele alla kirjutatud, kinnitas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Katrin Pärgmäe, et see jõustub siiski jaanuaris.

“Hambaravihüvitis on pikka aega olnud samal tasemel, kuid tõusnud on materjalide hinnad,” märkis Pärgmäe. “Tulevikus võiks hüvitise tõus jätkuda, et jõuda sinnani, et inimesed saaks korra aastas ühe hamba ära parandada, mitte ainult profülaktilist ravi, milleks see hüvitis algselt mõeldud oli.”

Jaanuarist tõuseb alla üheaastase lapse ema ja tervishoiuteenuse tagajärjel tekkinud suurenenud hambaraviteenuse vajadusega isiku hüvitis seniselt 300 kroonilt 450 kroonini.

Vajaminevad 161,8 miljonit krooni on arvestatud haigekassa 2007. aasta eelarvesse.

Mullu võttis hambaravihüvitise välja vaid veerand Eesti elanikest.