Eelmisel nädalal teatas aga just seesama Kesklinna valitsus, et ütleb erakorraliselt rendisuhte üles ja palub koolil ruumid vabastada kolme kuu jooksul, hiljemalt 19. detsembriks. Tallinna Kesklinna valitsuse vanem Aini Härm selgitas, et rendileping lõpetati tema ettepanekul, sest ta ei soovi võtta linnaosa vanemana seda riski, et saata lapsed remontimata ruumidesse, mis ei vasta haridusasutuse vajadustele ja võivad olla ohtlikud.

„Kevadel pöördus vanalinna hariduskolleegium meie poole, et nad vajavad huvitegevuse arendamiseks lisaruume. Meil pole selle vastu midagi. Paraku on meil ainus hoone, kuhu ruume saab pakkuda, just seesama Okasroosikese loss,” selgitas Härm. „Paraku” selles mõttes, et enne hoone laste kasutusse andmist peaks seal Härmi sõnul tegema remonti.

„Maja ei vasta nendele tingimustele, mis lubaks lastel seal sees olla,” lisas ta. Hoone pole küll eluohtlik, kuid seal olla probleeme haridusasutustele kehtestatud tuleohutusnõuetega. Lisaks võib näiteks ruumide lagedest pudeneda krohvi. Viimati remonditi Uus 19 / Vene 28 asuvat hoonet 1980-ndate lõpus, mil hoonet kasutas armee, lennuväe ja merelaevastiku abistamise vabatahtlik ühing ehk ALMAVÜ.

Nüüdseks on kesklinna valitsuse kalkulatsioonide kohaselt hoones tarvis teha kuni kolmkümmend miljonit krooni maksev remont, et seal saaks tegutsema asuda mõni haridusasutus. Aga kas remondi järel saaks need ruumid endale just vanalinna hariduskolleegium, pole kindel. Põhjuseks see, et Härmi arvates pole hariduskolleegiumi ruumivajadus kesklinnas tegutsevatest haridusasutustest kõige suurem.

Hoone muusikakoolile?

Nii võib Härmi sõnul tekkida vajadus hoone korda teha Tallinna muusikakooli tarvis. Paikneb ju muusikakool praegu Narva maanteel ühes eramajas, mille omanikuga sõlmitud rendisuhe lõpeb tuleval aastal.

Siiski tekib küsimus, kuidas suutis üks linnaasutus vaid mõne päeva jooksul ühele koolile anda ja siis äkki neilt ära võtta ruumid, mida kool igapäevases töös vajaks. Kesklinna vanemat kuulates oli tegemist tööõnnetusega, sest rendileandmine toimus tema puhkuse ajal. „Lapsi remontimata ruumidesse saata ei saa, sest see poleks ju normaalne,” põhjendas Härm.

Härm lükkas ümber ka väited, nagu võiks hariduskolleegiumi asemel hoonesse kolida mõni pood. Linnaosa vanema sõnul pole ruumid kaubanduse jaoks sobilikud. „Teiseks on vanalinna arengukavas selles piirkonnas eelistatud haridusasutused ja avalikuks kasutuseks mõeldud hooned,” lisas Härm.

Praegu õpitakse varisemisohtlikus majas

•• Vanalinna hariduskolleegiumi direktori asetäitja huvikoolide alal Aive Sarapuu sõnul on kool pidanud Tallinna linnavalitsusega väga pikka aega ruumipuuduse lahendamiseks läbirääkimisi, kuid edutult.

•• Sarapuu selgitas, et koolil on suurepärases olukorras põhikooli ja gümnaasiumi hooned, kuid muusikakool aadressiga Aia 13 on praegu väga kehvas olukorras. „Meil on olemas ka paber, mis ütleb, et see hoone on juba 15 aastat tagasi olnud varisemisohtlik, ja sel talvel sai see maja veelgi kannatada,” rääkis Sarapuu. Näiteks on hoone küttesüsteem niivõrd katki, et koolil on valida kahe võimaluse vahel: kütta või mitte kütta.

•• Kuna kool ei taha pillide hävinemist, siis valiti kütmise võimalus ja praegu on klassiruumides 40 kraadi sooja. „Võrreldes Okasroosikese lossiga on Aia 13 väga kehvas seisus ja me oleme nõus järk-järgult  Okasroosikese lossi ise korda tegema. Meile see hoone sobib,” lisas Sarapuu.