Loksa volikogu peatas reedel, 1. septembril toimunud istungil kahe keskerakondlasest saadiku, Vladimir Grilli ja Evald Stranbergi volitused. Põhjuseks viimase kolme kuu jooksul toimunud volikogu istungitele mitteilmumine.

Grilli ja Stranbergi asemel said volikogu liikmeteks SDE liige Ljubov Oksanenko ja Res Publica liige Aljona Nikonova, kuna rohkem asendusliikmeid Keskerakonnal ei olnud. Nii sai Res Publica, Reformierakonna ja SDE koalitsioon volikogus endale üheksa ning opositsioonis olev Keskerakond kuus kohta.


Samal päeval edastas Vladimir Grill Harju maakonna valimiskomisjonile kaebuse, milles teatas, et Loksa valimiskomisjon oli juba teistkordselt ebaseaduslikult peatanud tema volitused volikogu liikmena.

Harju maakohus rahuldas Grilli kaebuse, tuues põhjenduseks kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse punkti, mille kohaselt on linna või valla valimiskomisjon otsustusvõimeline juhul, kui koosolekust võtab osa vähemalt pool komisjoni koosseisust, sealhulgas esimees või aseesimees. 1. septembril puudus Loksa volikogu istungilt aga nii komisjoni esimees Airi Öösalu kui ka aseesimees Signe Granström.

Lisaks toodi ka välja, et volikogu liikme volituste peatamise otsuse saab teha alles pärast valla- või linnasekretärilt vastavasisulise teate saamist, kuid pole teada, et Loksa linnasekretär oleks antud otsuse tegemiseks vastava teate saatnud.

Grilli kaebuse menetlemise käigus laekus maakonna valimiskomisjonile aga hulgaliselt avaldusi-proteste teistelt volikogu liikmetelt, mistõttu alustatakse järelvalvemenetlust Loksa valimiskomisjoni otsustusvõime küsimuses ning koosolekul tehtud toimingute (sh vastu võetud otsuste) üle.

Reedel peetud volikogu istungilt lahkusid Keskerakonna saadikud pärast Grilli ja Strandbergi volituste peatamist protestiks saalist ning valisid kõrvalruumis teise linnavalitsuse ja volikogu. Linnapeaks määrati Helle Lootsmann ja volikogu esimeheks Rein Heina. Res Publica, Reformierakonna ja SDE koalitsioon keskerakondlikku linnavalitsust ei tunnista. Volikogu istungile alles jäänud koalitsioon valis ka valijamehe presidendi valimiskogusse, kelleks sai Reformierakonda kuuluv Igor Ignahhin.