Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Duboviku sõnul anti luba lammutada arvestades praegust olukorda, sest monumendi ala eskiis on praktiliselt kooskõlastatud.

“Müürid on 1,5 meetrit kõrgemal kavandatud platsist ja kui otsustada need säilitada, tähendaks see kogu projekti ümber muutmist,” selgitas Dubovik.
Leiu asukoht on kavas märkida väljakul teist tooni kividega, osaliselt eksponeeritakse ka originaalmüüri. Lammutusotsuse langetamise juures olid samba autorid ja püstitajad, projekteerijad, ehitajad ja arheoloogid. “See on raske otsus minu jaoks,” nentis Dubovik.
Arheoloogilisi väljakaevamisi teinud Agu EMS töötajad leidsid Ingeri bastioni müüridega paralleelselt või risti muldkehas paikneva tugimüüristiku ootamatult möödunud teisipäeval - ühelgi bastioniplaanil polnud müüre kujutatud. Kolmapäeval pandi väljakaevamised seisma, et arheoloogid saaksid leiu põhjalikult üle vaadata ja otsustada nende säilitamise vajaduse.

Täna leidsid arheoloogid muldvalli seest kahe inimese luustikud. "Luustikud olid ühes hauas, võib kahtlustada Teist maailmasõda," ütles arheoloog Villu Kadakas. Luustike lähedalt leiti ka mitmesuguseid esemeid, mis anti üle kriminaalpolitseile.

Kuna säilmed olid suhteliselt hästi säilinud, korralikult maetud, hauda asetatud ida suunas ning ühe surnu jalast leiti säilinud saapad, võib arheoloogide hinnangul olla tegemist Teise maailmasõja ajal maetud inimestega, teatas kaitseministeerium.

Ministeeriumi kinnitusel tehakse säilmetele DNA-analüüs ning täiendav ekspertiis, mis loodetavasti annab vastuse küsimusele, kes ja mis asjaoludel olid Harjumäele maetud.

Arheoloogide hinnangul on vähetõenäoline veel uute säilmete leidmine samast asukohast. Praegused leiud ei takista arheoloogiliste väljakaevamiste õigeaegset lõpetamist.

Muinsuskaitseeksperdid otsutasid, et eelmisel nädalal leitud 17.-18. sajandist pärit müür markeeritakse osaliselt loodava Vabadussõja Võidusamba platool eri värvi graniitplaatidega.