Miks nad seal on? Mis on nendega juhtunud? Esimesena jäid eile teele ette Harju ja Niguliste tänava nurgal seljakotituristidele reisiinfot pakkuvad noored inimesed.

Äsja gümnaasiumi lõpetanud hele lokkispäine Kaur naeratab Harju ja Niguliste tänava nurgal asuva turismiinfo telgi ees nii, et võimatu on mööda minna temaga sõbraks saamata.

Tegelikult on see silmavaatamine Kauril nipp, kuidas turist või kes iganes alternatiivse turismiinfotelgi juurde meelitada. Tegelikult ta tahabki möödakäijatega sõbraks saada ja neile jalgrattal erilist Tallinna näidata.

Näiteid tuleb kui käisest: “Kaks prantslast olid Eestis arheoloogilistel väljakaevamistel, käisid meiega rattatuuril ning jäid talveks siia. Nüüd on nad meie telgis proovi peal – tahavad hakata tuure tegema. Kaks austraallast...”

Margareth, oma 16 eluaastaga üks staaÏikamaid turismiinfotelgi töötajaid, toob näiteid nn briti poissmeestest, kelle pealetükkivust õnnestub neidudel peletada viitega oma alaealisusele.

Üks negatiivne kogemus on Kauril ka olnud: kaks Kanada näitsikut ei saanud üldse aru, kui lahe on Tallinnas jalgrattaga Patarei vanglasse tuuritada. “Kõigile teistele on väga meeldinud. Eesti on selline alternatiivreisisiht – mitte nagu Pariis või Rooma – ja siia satuvad seetõttu avarama pilguga inimesed.”

Ajaviide ja raha teenimine

Noortele, seljakotiga reisijatele mõeldud turismitelk seati esimest korda üles kaks aastat tagasi ning õnnelikud on need noored, kes leiavad sinna endale suveks töö. Kokku tuleb meeleolukas seltskond, kes lisaks rahateenimisele veedavad chill’ilt aega.

Et kust tuleb raha, kui jagatakse tasuta infot ja toredaid kaarte? Üks osa tulust tuleb 100- ja 150-kroonistest jalgsi- ja jalgrattatuuridest, mis erinevad ristlusturistide marsruutidest.

Kaur sai ükskord 20 eurot “ekstratippi”, kui pani kahele itaallasele naiseotsimiskuulutuse ajalehe tarvis eesti keelde.

Mida soovitavad traveller-info noored?

Kohti, kus ise käivad

Käige Vallis ja Levist Väljas

•• Söögikohana Eesti Maja, Vanaema Juures, Olde Hansa, EAT, ööbimiskohana Euphoria ja teised vanalinna hostelid.

•• Õhtuseks ajaviitmiseks jalgpallihaigetele inglastele Nimeta baar, peenematele inimestele Clazz, mõnusat olemist otsivatele Kehrwieder ning eriliste muljete vajajatele Valli baar ja Levist Väljas. Päikesetõusu soovitavad nad vaatama minna linnahalli katusele, kõndida läbi Katariina käigu, astuda sisse okupatsioonimuuseumi ja soovitatavalt ka Patarei vanglasse. Hommikusi elamusi ja varaseid sisseoste soovitavad nad otsida Balti jaama turult.