Eksperdid määrasid Vabadussõja võidusamba ala arheoloogilistel väljakaevamistel muldvalli seest välja tulnud luustike vanuse ja vigastused.

Arheoloogid leidsid 5. mail Vabadussõja võidusamba alal väljakaevamisi tehes muldvalli seest kaks luustikku. Hästi säilinud luustikud leiti ühest hauast, ühe surnu jalas olid saapad, mille põhjal arheoloogid pakkusid matuseajaks Teise maailmasõja perioodi.

Nüüdseks on Eesti kohtuekspertiisi instituudi eksperdid selgitanud, et tegemist on kahe eri vanuses inimese skeletiga. Üks maetutest oli umbes 40-aastane ja tema säilmetelt ei leitud nähtavaid vigastusi. Teise maetu vanuseks hinnati 16–17 aastat, sellel skeletil oli näha peavigastust, mis polnud laskevigastus, ütles kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Meeli Hunt. Skelettide sugu pole veel teada.

Abiks saadud saapad

Säilmetelt võeti ka DNA-analüüs, mille tulemused selguvad juuli lõpus. Lisakspertiis annab loodetavasti vastuse küsimusele, kes ja mis asjaoludel olid Harjumäele maetud. Juhul kui tegemist oli sõjaväelastega ja omakseid välja ei ilmu, maetakse säilmed ümber sõjaväekalmistule.

Säilmete juurest leitud saapad on USA päritolu. “On alust arvata, et tegemist oli Land Lease’i programmi kaudu 1941– 1945 USA-st tulnud sõjalise abiga, kust said varustust ning muud abi Suurbritannia, Nõukogude Liit, Hiina ja Prantsusmaa ning teised liitlased,” ütles Hunt. Ministeeriumi esindaja sõnul andsid Ühendriigid abi 50,1 miljardi USA dollari eest ja leitud saapad võivad kuuluda selle abi sekka.

Harjumäe nõlvast inimskelettide ja 17.–18. sajandi päriolu tugimüüristiku leidmine pidurdas arheoloogilisi väljakaevamisi Vabadussõja võidusamba asukohas. Kui esialgu lootis kaitseministeerium väljakaevamistega lõpule jõuda 18. maiks, siis nüüd on tähtaega pikendatud 25. juunini.

Vaata ka:

Asukohatähis kolib muuseumi

•• Täna kell 12.30 toimub Harjumäel võidusamba asukohta tähistava kivi üleandmine Eesti vabadusvõitluse muuseumile.

•• Üleandmistseremooniast võtavad osa kaitseministeeriumi, Tallinna linnavalitsuse, sihtasutuse Vabaduse Monument ja Eesti vabadusvõitluse muuseumi esindajad. Üleandmisel on kohal ka Urvaste valla esindajad, just sealt leiti samba asukohta märkima kaheksatonnine kivi.

•• Mälestuskivi avatakse Lagedil pidulikult kell 14.