Karjääri purustustsehhi tegevuse tulemusena kurdavad paljud kohalikud tolmust tingitud allergiliste, astmaatiliste ja hingamisteede haiguste üle. Akna- ja autopesust võib rõõmu tunda vaid mõne tunni, hiljemalt 24 tunni pärast peaks tööga uuesti alustama. Ööpäevaringne pidev müra ei võimalda normaalset puhkust, soodustades neurootiliste haiguste teket.

Keskkonnasõbralik karjäär?

Eelneva taustal mõjus inimestele külma dušina keskkonnaministeeriumi antud tiitel, kus AS Harku Karjäär tunnistati keskkonnasõbralike ettevõtete konkursi TIPP väike- ja keskmise suurusega ettevõtete kategoorias võitjaks. Kas aprillinali või naljakuu must huumor? Teadaolevatel andmetel seisnevad karjääri keskkonnakaitsemeetmed selles, et aeg-ajalt pritsitakse purustatavale killustikule tolmu pidurdamiseks veidi vett ja sedagi ainult päeval. Tolm ei näe ju öösel lennata ...

Karjääri ehitiste seaduslikkusest pole mõtet rääkida, jämedalt pool neist on tehtud ilma ehitusloata. Tootmisjääkidest ehk paetuhast on aastatega kokku kuhjatud mitmekümne meetri kõrgune tolmav tuhamägi, mis varjab lähedalolevate majade niigi napi talvise päikesepaiste peaaegu täielikult. Samas peab lamekatusega suvila omanik, kes soovib viilkatust, võtma ehitusloa ja kõigi naabrite kooskõlastused.

Lahendus peab tulema kohtust

Piketeerijad pöördusid oma nõudmistega kirjalikult keskkonnaministeeriumi ja kaitseministeeriumi poole. Keskkonnaministeerium väljendas juba 2002. aastal AS-ile Harku Karjäär väljastatud kaevandamisloas seisukohta, et kogu tootmine praeguses asukohas peab olema likvideeritud hiljemalt aastaks 2004. Sellele nõudmisele ei ole reageeritud, tootmine ja reostamine jätkuvad samas paigas veelgi mastaapsemalt.

Harku vallavanema Sulev Roosi sõnul on valla juhtkond probleemiga tegelenud aastaid.

Karjäär on pöördunud kohtu poole vaidlustamaks keskkonnaministeeriumi ettekirjutust, mis puudutas purustustsehhi tegevuse peatamist 2003. a lõpuks. Kohtu esimeses astmes võidutses Harku Karjäär. Vald jätkab kohtuvaidlust.

Vesta Uuetoa, Harku vallaavalike suhete spetsialist