Harta 12-le alla kirjutanud kolumnist Ahto Lobjakas leiab, et ettepanekuid peaks kaaluma hakkama rahvastikuregistrist juhuvalikuga leitud 500 kuni 1000 inimest, kes soovivad protsessis osaleda. „Usun, et see on absoluutselt vajalik, et tegemist oleks juhuvalikuga, mitte ekspertide ja poliitikute ning aktivistide seguga,” ütles Lobjakas Delfile. „On reaalne oht, et ekspertide ja poliitikute vastu võetud platvormil ei ole vajalikku kaalu.” Ta meenutas, et ka Toomas Hendrik Ilves ütles jääkeldri kohtumisel: ettepanekute arutelule kogunetakse Saku suurhalli.

Asjalik juhuvalik

Ideed toetab Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam, kelle sõnul on nad seda meetodit enda organisatsioonis juba edukalt kasutanud. „See ongi arutlev demokraatia,” selgitas Hellam. „Sotsioloogide abil oleme juhuvalikuga kokku kutsunud vabatahtlikult osalevad inimesed, kes grupis on eksperdi juhendusel eri teemasid arutanud. Arutelu konsulteerib ala ekspert, kes annab nii teema kohta infot kui ka suunab arutajad teema juurde tagasi, kui sellest eemale kaldutakse. Selliste debattidega oleme jõudnud väga asjalike ettepanekuteni.”

Tema sõnul võiks taolisi ümarlaudu regulaarselt korraldada. „Eriti huvitav on see, et sellisesse paneeldiskussiooni võib sattuda kõrvu istuma näiteks töötu Võrust ja advokaat Tallinnast – inimesed, kes muidu üldse üksteisega kokku ei puutu,” märkis Hellam.

Riigikogu liige Rait Maruste tunnistas aga skepsist sellise meetodi üle. „Leian, et ideid peaksid sorteerima ikka inimesed, kes tunnevad põhiseadust, üldist õiguskorda ja erakonnademokraatia toimimise põhimõtteid,” sõnas Maruste. Optimistlikum ei olnud ka peaminister Andrus Ansip, kes ütles ERR-ile, et eelistab juhuvalikule professoreid ja eksperte.

„Rahvakogu algatusrühm on oma otsustes järginud konsensuse printsiipi – senised sammud on heaks kiitnud nii parlamendierakonnad, vabakonna esindajad, Praxise töötajad kui ka Harta12 algatajad,” sõnas rahvakogu algatusrühma juht Olari Koppel. „See töökorraldus välistab nn teerullitaktika, mille ilminguid poliitikutele ja erakondadele sageli ette heidetakse.”