„Kogu riik on šokis,“ nentis suursaadik Schellaars. „Peaaegu 200 ohvrit olid hollandlased. Peaaegu kõik teavad kedagi, kes oli lennukis.“ Eelmisel neljapäeval alla tulistatud lennuki 298 reisijast 193 olid hollandlased. See oli Hollandile suuruselt teine lennukiõnnetus.

Schellaarsi sõnul soovivad hollandlased teha võimalikult palju koostööd teiste riikidega, et saada ligipääs õnnetuspaigale. „See paik on sõna otsesemas mõttes sõjatandril,“ kommenteeris suursaadik. Esimeseks prioriteediks peab Schellaars hukkunute surnukehade kodudesse toimetamist ning lähedaste abistamist. Teiseks tuleb uurida, kes on süüdi selles katastroofis.

„Kõigepealt on vaja hukkunuid identifitseerida,“ sõnas Schellaars. Ta lisas, et on mures kuna õnnetuse toimumise ajast on möödunud hulk päevi ning õnnetuse paigas on temperatuur väga kõrge. „Kuulsin, et osa surnukehasid on viidud rongidesse, kus on külmutusvagunit. Loodetavasti on sealsed olud paremad.“

„Üks mis on kindel, et lennuk tulistati alla. See kes seda tegi, pole veel kindlaks tehtud, seega on sanktsioonidest ja karistamisest veel vara rääkida. Küll aga on meie peaminister öelnud, et kui selgub, et tegemist oli terroriaktiga, siis ei puhka ta enne kui süüdlased on karistada saanud“ kommenteeris Schellaars.

Loe intervjuud suursaadik Schellaarsiga homsest Eesti Päevalehest!