Eesti telemaastiku trende analüüsinud toimetaja Kaarel Kressa leiab, et suures plaanis ootab ees samasugune telesügis nagu möödunud aastal. Enamik eeldatavaid hitte („Su nägu kõlab tuttavalt”, „Laula mu laulu”, „Pilvede all”, „Õnne 13”, „Kodutunne”, „Pealtnägija”) jätkab ja ilmselt on sama ka vaadatavus. ETV ja Kanal 2 võistlevad, kumb võtab suurema vaatajaprotsendi ja TV3 otsib nippe, kuidas meelelahutushuviline enda juurde meelitada. Nüüdsest Märt Avandi juhitav nn näosaade on nähtus, millele puudub konkurent. Kanal 2 alustab oktoobris laulusaate näitamist, kuid muusikute muutumised ei paku vaatajale samasugust pinget nagu näitlejate vigurid.

Peale sarjade ja mängude on üks teleprogrammide tugisammas infoteinment, žanr, mida omal ajal aitas juurutada Kanal 2 „Reporteriga”. Praegu on meelelahutusliku uudise liidrikoht pigem ETV „Ringvaate” käes, mis oli suvel populaarsem isegi „Aktuaalsest kaamerast”. Sel pühapäeval tuleb tagasi ka „Hommik Anuga”.

„Info, mida vaatajale antakse, ei peaks inimest vaevama, see on selge,” rääkis Kressale Tartu ülikooli ajakirjandusõppejõud Maarja Lõhmus. Ka riigimeedias kergemasisuliste saadete tootmises ei näe ta põhimõtteliselt probleemi. „Küsimus on meelelahutuse funktsioonis: kas ta lahutab selle meele ära niimoodi, et sa seda enam ära ei tunne, tõstab inimeses pinget või annab teadmisi, et asjade üle järele mõelda ja otsuseid vastu võtta. Võib lõdvestada ka nii, et vaataja midagi erilist ei tunne, aga tal on lihtsalt hea olla. Või on see lihtsalt rutiinne harjumus.” Lõhmus lisab, et tema kui televaataja jaoks on „Ringvaade” muutunud järjest paremaks.
Reporter Riin Aljas tahtis teada, mida uut toob sügis ühiskonnasaadete rindele. Muudatusi on kaks: „Foorum” jõuab eetrisse uuenenud kujul ja lisandub uus saade: ETV+ „Noateral”. Muud aktiivsel kodanikul oodata polegi, sest erakanalid iganädalasi analüütilisi programme ei paku ja ETV-l napib muudatusteks raha.

Lõbusama poole pealt saate homme lugeda Eesti muusikasaadetest, väärtfilmiprogrammist ning samuti pakume Kristi Pärn-Valdoja Londonis tehtud intervjuud seriaalidest “Will & Grace” ja “Presidendi meeskond” ning Marveli koomiksite põhjal valminud filmidest tuntud näitleja ja stsenaristi Clark Greggiga. Sel sügisel astub ta FOXi kanalil meie ette agent Coulsonina telesarjas “S.H.I.E.L.D.i agendid”. Intervjuus kirjeldab Gregg oma tegelast kui agenti, kes töötab superkangelaste maailmas. „Mõnes mõttes on ta nagu tüüp, kes juhib esinejate green room’i rokifestivalil ja kes peab hea seisma selle eest, et kõik need suured egod ning spandeksist kostüümides tegelased oleksid õnnelikud ja rahul. Tal võivad olla ka supervõimed, aga pigem on ta keegi, keda on väga kerge alahinnata.“

Edasi lugege juba homsest Eesti Päevalehest!