Kui Mikhaili vanemad surid, jäi ta äkki omapäi. „Me ei leidnud talle sobivat kohta. Otsisime aasta otsa. Ainus, mida pakuti, oli vanadekodu,” kirjeldab Mikhaili vennapoeg Roman Davletberdin. Pärast pikki otsinguid jõudsid nad õnnekombel Tallinnas tegutseva erivajadustega inimeste toetusühinguni Tugiliisu. MTÜ Tugiliisu pakub vaimupuudega inimestele iseseisvalt elamise võimalust, toetab neid ja pakub kogukonnas elamise teenust. „See võimalus on muutnud Mikhaili ja meie pere elu kardinaalselt,” rõõmustab Davletberdin. „Tal on nüüd, mille nimel elada. Tal on tekkinud sõbrad, tal on võimalus ringi liikuda, suhteid luua, sporti teha. Tal on võimalus areneda ja end vajalikuna tunda,” kirjeldab Davletberdin Mikhaili uut elu.

Mikhaili vennapoja sõnul annab Tugiliisu keskus vaimupuudega inimestele iseseisvuse ja vabaduse ega lukusta neid uste taha. „Vabadus ja vastutus käivad käsikäes – meil saavad inimesed küll korterivõtmed oma kätte, aga nad peavad võtma ka kohustusi ja enda eest vastutama,” selgitas ühingu tööpõhimõtet selle juht Agne Raudmees.

Nüüd on aga Tugiliisu ühingu inimesed ise probleemi ees ja mures, sest nende Maleva tänav 16 ruumide rendileping Tallinna linnaga on lõppemas ning pole selge, kus ja kas üldse saab ühing oma tegevust jätkata.

Loe edasi homsest Eesti Päevalehest!