Möödunud nädalalõpp kujunes Ida-Tallinna keskhaigla sünnitusosakonnas katsumuseks, sest mõned sünnitajad vajasid tavapärasest pikemat järelevalvet ja vabad palatid lõppesid.

Ida-Tallinna keskhaigla turundusjuhi Andra Altoa sõnul oli see tänavu teine kord, kui sünnitusosakond on pilgeni täis. Eelmine kord olid sünnitusjärgseks kosumiseks mõeldud palatid otsas juulis, nüüd sündis nelja päevaga 52 last.

13 sünnitust ööpäevas on tegelikult keskmine tulemus. “Meile tulevad ka mujalt Eestist patoloogiatega sünnitused, enneaegsed ja mitmikud. Reedel ja laupäeval kuhjus nii, et ei saanud haigeid välja kirjutada,” ütles Altoa. “Sünnitused saaks vastu võtta, aga küsimus on sünnitusjärgsetes palatites.”

Nädalavahetusel võeti Altoa sõnul kasutusele ka sünnituseelse osakonna ja günekoloogiaosakonna palateid. Haigla lubab tagada sünnitusvõimaluse neile, kes on rasedusega arvel olnud Ida-Tallinna keskhaigla naistekliinikus. Kui tegemist pole hädajuhtumiga, soovitatakse Lääne-Tallinna keskhaigla patsientidel sünnitama minna Pelgulinna haiglasse.

6000 sünnitust tuleb täis

Möödunud aastal võeti Ida-Tallinna keskhaiglas vastu 3863 sünnitust, mida 2005. aastaga võrreldes oli 517 rohkem. Tänavu arvestatakse, et täis tuleb 4000 sünnitust, ütles Altoa.

Pelgulinna sünnitusmaja ülemõde Heli Rannu ütles, et neil pole siiani kohti puudu jäänud. “Sünnitustube on kümme, üks sünnitab ja teine läheb koju,” ütles Rannu. “Sellist asja nagu sotsialismi ajal – ootab, pamp näpus ja jalad risti – küll ei ole.”

Järvamaa haigla naistearst Heli Veeber ütles, et aeg-ajalt tul-lakse Tallinnast Paidesse sünnitama. “Tulevad need, kellel on siin kodu ja vanemad,” ei pida-nud ta nähtust massiliseks.