Reedel kirjutas ajaleht Põhjarannik, et kompensatsioon määrati 2009. aastal patsient Raissale IVKH-s tehtud sapipõie eemaldamise operatsiooni eest, mille käigus vigastati peensoolt. Vigastused õmmeldi küll kinni, kuid siiski tekkis taas soolerebend, mille tagajärjel valgus soolesisu kõhuõõnde ja põhjustas kõhukelmepõletiku. Raissat opereerinud IVKH kirurg seda tuvastada ei suutnud. Selguse huvides tuleb märkida, et kõnealust lõikust ei teinud dr Jaak Lind, kes tegi kõik tüsistusi põhjustanud maolõikused, millest Eesti Päevaleht hiljuti kirjutas.

Raha millegi arvelt

Kuigi operatsioone teinud arstid on erinevad, on haigla, mille taskust summasid küsitakse, ikkagi sama. IVKH-l aga kompensatsioonide maksmiseks eraldi eelarvet pole, mis tähendab seda, et iga hüvitis tuleb võtta millegi muu arvelt ja ravi kvaliteet võib kannatada. Seega on osaliselt mõistetav praegune kauplemine, kus patsientide elu ja tervise hinna üle vaidlevad IVKH ja kannatanuid esindav OÜ Sidiv Õigusbüroo jurist Artur Pärnoja.

IVKH-s tehtud maolõikusel tüsistused saanud ja mõned kuud hiljem koomast ärkamata surnud Galina lesk soovib kahjutasu 200 000 eurot. Haigla pakkumine on aga kolmkümmend korda väiksem. „SA Ida-Viru Keskhaigla on nõus, sõltumata Galina ravijuhtumiga seotud menetluse tulemustest, hüvitama patsiendi lähedastele varalise ja mittevaralise kahju 6000 euro ulatuses,” seisab kannatanutele tehtud pakkumises.

Tervis pole taastunud

Sama suurt hüvitist küsib ka Irina, kellel tekkis IVKH-s maolõikuse järel veremürgitus ja nekroos ehk kudede kärbumine. Pärnoja sõnul pole tema tervis senini taastunud ja ta on praegugi haiglas. Ka Irinale ei taheta küsitud summat maksta. „SA Ida-Viru Keskhaigla on nõus hüvitama patsiendi poolt kuni 2013. aasta lõpuni kantud kahjud 6000 euro ulatuses,” on kirjas haigla pakkumises. Lisatakse, et haigla on aasta lõpus valmis läbirääkimisteks edasise hüvitamise üle.

Tüsistusi esines veel ühel maolõikuse patsiendil, Terezal, kellel tekkis operatsiooni järel kõhuõõnde abstsess ehk mädakolle. Ka tema tervis pole kaitsja Pärnoja sõnul veel täielikult taastunud. Tema tüsistused on kolmest patsiendist kõige kergemad ja IVKH talle hüvitist maksma ei nõustu. „SA Ida-Viru Keskhaigla on nõus osutama kuni 2013. aasta lõpuni tasuta põhjendatud raviteenuseid, sh koduõenduse teenust,” pakkus haigla Terezale.


Kaitsja: summad ei hüvita kahju isegi osaliselt

Kannatanud pole pakkumisega rahul. Jurist Artur Pärn oja kirjutas haiglale vastuseks: „Arvesse võttes kõigile kolmele kannatanule tekkinud tagajärgede raskust, leiavad minu kliendid, et teie poolt pakutavad summad hüvitiste näol ei vasta IVKH meditsiinilise personali tegevusega tekitatud kahju raskusastmele ning iseloomule. Antud summad ei hüvita isegi osaliselt kannatanute poolt kantud otsest materiaalset kahju, rääkimata moraalse kahju hüvitamisest.”

Läbirääkimised jätkuvad. Ida-Viru prokuratuuris jätkub ka kriminaalmenetlus, mis uurib, kas Galina surma võis põhjustada IVKH-s teda opereerinud dr Jaak Lindi ettevaatamatus.