Ilm läheb taas soojemaks

Esimesi lumesadusid võib Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi sünoptiku Taimi Paljaku kinnitusel näha idapoolsetes maakondades juba sel nädalavahetusel. “Reede õhtul jõuab külm õhumass meieni, nii et idapoolsetes maakondades, näiteks Viru- ja Jõgevamaal võib tulla hoovihmaga koos ka lumekruupe,” ütles ta.

Päris külmaks ilm esialgu siiski ei jää. “Laupäevast läheb külmale ja ilm püsib selline kuni teisipäevani, siis hakkab tuul puhuma lõunast ja ilm läheb tasapisi soojemaks,” lisas Paljak.

Tema sõnul on järgmise nädala esimene pool kuiv ning öine temperatuur võib langeda juba miinus viie kraadini. “Nädal algab kuivalt. Põllumeestel on sellest kindlasti hea meel, sest kogu saaki pole jõutud veel koristada,” märkis Paljak.

Meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi andmetel võib oktoobris tulla ka suuri vihmasadusid, mille ööpäevane sajuhulk ületab 50 millimeetrit, samuti võib kuu teisel poolel hakata lörtsi sadama.

Kakskümmend aastat loodusvaatlustega tegelnud Ilmar Tiismaa hinnangul tuleb oktoobri lõpus järsk külmalaine ning november on juba päris talvine. Kuu viimastel päevadel on oodata lausa märgatavat külmenemist, kui ööpäeva keskmine temperatuur langeb nulli lähedale ja miinimumtemperatuur võib ulatuda kümne miinuskraadini. “November võib tulla külmem kui tavaliselt,” ütles Tiismaa ning lisas, et sel juhul tõotab detsember tulla soojem.