Riigikogu avaistungil peetud kõnes rõhutas vabariigi president Toomas Hendrik Ilves, et parlamendil seisab ees ülesanne töötada normaalsele demokraatlikule riigile omase rahva-

esindusena, kus iga uus seadus või seadusemuudatus sünnib kõiki asjasse puutujaid hõlmava arutelu käigus.

Ilves ütles, et järgmiste, Euroopa Parlamendi valimisteni jäänud enam kui poolteist aastat on piisavalt pikk aeg, et fraktsioonid ja komisjonid saaksid keskenduda sisulisele tööle. “See on aeg koostööks ja kompromissideks, muu hulgas ka poliitilise kultuuri ja parlamendi maine parandamiseks,” lausus ta.

“Parlamendi töö tulemuslikkuse mõõdupuu pole saalis istutud tundide arv ega ka mitte vastu võetud seaduste hulk,” ütles Ilves, et valijail on põhjust saadikute tööga rahule jääda vaid siis, kui nende otsused aitavad Eestil edukalt toime tulla silmapiirile juba kerkinud ja kerkivate probleemidega.


Ergma: arutame gaasijuhet

Parlamendi avakõne pidas riigikogu esimees Ene Ergma, kelle sõnul on uuel parlamendihoo-

ajal vaja vastu võtta mitmeid otsuseid, mis puudutavad otseselt Eesti inimeste ja riigi käekäiku. Sealhulgas tuleb arutluse alla võtta näiteks 2008. aasta riigieelarve, kaitseväe välismissioonide jätkamise küsimus ja Eesti energeetika tulevik, mis ei tohiks jääda “hapukurgihooaja lööknumbriks”.

Ergma sõnul vajab Vene-Saksa gaasijuhtme rajamise temaatika riigikogus arutamist riiklikult tähtsa küsimusena. “Kavandatav Vene-Saksa gaasijuhe Soome lahes ja Läänemeres ei ole läbinud arutelu riigikogus. Pean oluliseks, et seda arutataks riiklikult tähtsa küsimusena siin saalis võimalikult kiiresti,” ütles Ene Ergma riigikogu sügis-

istungjärgu avamisel.

Esitatud sai ka kohe esimene seaduseelnõu, mis puudutas taas kord alkoholiseaduse muutmist, s.t alkoholimüügi öist keelamist. Eelnõu andis üle Vilja Savisaar, kes ise kinnitas, et visadus viib lõpuks sihile, ning lootis astuda esimest sammu riigi alkoholipoliitika muutmise teel.