Instituudi asutajateks on Tiit Sepp, Rein Kilk, Leon Glikman, Indrek Teder, Hannes Tamjärv, Jaan Manitski. Nõukogu esimeheks valiti Tiit Sepp, teatas presidendi kantselei.

„Täna me asutasime Mälu Instituudi, mis on jätkuks president Lennart Meri loodud ja Max Jakobsoni poolt juhitud komisjonile. Mälu Instituudi eesmärgiks on uurida inimõiguste süstemaatilisi rikkumisi Eestis ja Eesti Vabariigi kodanike suhtes aastatel 1944–1991,“ ütles president Ilves.

Riigipea rõhutas, et Mälu Instituudi uurimistöö on vajalik, saamaks viha ja eelarvamusteta üle minevikust ning tulemaks toime olevikuga. „Ma ei soovi, et meie minevikku saaks veel aastakümneid kasutada malakana sisepoliitikas või ka välispoliitikas,“ sõnas riigipea.

„Mälu Instituut tuleb üles ehitada viisil, mis väldiks politiseeritud ajaloo käsitluse loomist meie lähimineviku kohta,“ ütles Ilves, lisades, et instituudi puhul tuleb kasutada täpselt sama töökorraldust nagu inimsusevastaste kuritegude uurimise puhul kasutas Jakobsoni komisjon.

Eesti riigipea hinnangul on Mälu Instituudi juures seega kõige olulisemaks sammuks uue rahvusvahelise komisjoni loomine, kes suunaks uurimistegevust, koostaks vajalikud üldistused ning vajadusel annaks ka hinnanguid