Inspektorid vaatavad saadud tõendusmaterjalid üle ja alustavad või on juba alustanud piisavate tõendite olemasolul väärteomenetlusi, teatas keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul.

Teadaolevalt on mitmed vallad ka ise asunud prügikoristuspäeval leitud asitõendite alusel menetlusi läbi viima. Jäätmeseaduse nõuete rikkumise menetlemiseks on kohalikel omavalitsusorganitel ja keskkonnainspektsioonil ühesugused õigused.

Menetluste tulemused selguvad edaspidi, kui on jõutud tunnistajad üle kuulata ja muud vajalikud menetluse protseduurid läbi viia.

Kõik asitõendid ei ole menetluse läbiviimiseks ja prahistaja kindlakstegemiseks siiski piisavad. Näiteks ei saa süüdlast selgitada firma kliendikaardi järgi, millest on ainult pool alles. Samuti ei ole menetluse jaoks kõlbulikud ostutšekid, pangaväljavõtted ja muud dokumendid, millel puuduvad isikuandmed.

Samas on Pärnumaalt positiivne näide, kus prügikoti tee äärde poetanud inimene tuli ise kohale ja tunnistas oma süüd, ehkki seda oleks olnud võimatu tõestada.