Parteimaja taassünd

“Hoovipealsele krundile on ette nähtud taastada hoone, mis lammutati 1960. aastatel,” ütles planeeringu autor, arhitekt Irina Raud. Hoone oli enne lammutamist kõrgemate parteitegelaste käsutuses. Raua sõnul on ta kuulnud, et hoovis asunud maja ei meeldinud Karl Vainole, kes lasi selle lammutada.

Kavandatava hoone kõrgus maapinnast on 15 meetrit, hoonel peaks olema neli korrust, kaheksa korterit ja tuhat ruutmeetrit brutopinda. Hoone alumisele korrusele võivad tulla äripinnad. “Uut hoonet pole veel projekteerima hakatud, mistõttu ma ei saa öelda, milline see tuleb,” ütles Raud. Detailplaneering lahendab ka juurdepääsude, servituutide, heakorrastuse ja haljastuse küsimused.

1938.–1939. aastal ehitatud Roosikrantsi 8 ja 8a hooned on umbes sama kõrged ning on riikliku kaitse all olevad arhitektuurimälestised. “Hoonetele on koostatud ka arhitektuuriajaloolised eritingimused, millega detailplaneeringu autor peab arvestama,” ütles Kesklinna valitsuse linnakeskkonna osakonna peaspetsialist Katri-Liis Kinks.

Pärast sõda kolisid majadesse tollased ENSV Ministrite Nõukogu liikmed. Linn tagastas maja õigusjärgsele omanikule 1993. aastal. Roosikrantsi 8 ja 8a asuvaid hooneid majandab endine haridusameti juhataja Leonid Fiveger, kelle sõnul esindab ta täisvolitustega omanikku, kelleks on tema Ameerikas elav sugulane.

Avalik arutelu reedel

Praegu täiskasvanute gümnaasiumi karjäärikeskust juhtiv Fiveger lahkus haridusameti juhi kohalt 1997. juunis, olles sattunud õpetajate risttulle seoses õpetajate palgatõusuraha viibimisega teel riigist linna.

Roosikrantsi tänava kruntide 8 ja 8a detailplaneeringu eskiislahenduse avalik arutelu toimub kesklinna valitsuse (Nunne 18) saalis reedel kell 14.