12. juunil saab minu ametiaeg Eesti Panga nõukogu esimehena läbi ja ilmselt annan ma teatepulga üle Mart Laarile. Isegi kui mulle pakutaks Eesti Pangas edasi olemist, ei taha ma seda. Kritiseerisin siin olles inimesi, kes olid 15–20 aastaks panka pidama jäänud, ja ma ei taha ise samas olukorras olla. Nii esitasingi endale küsimuse: mis edasi? Tervist ja energiat mul on. Süda valutab Eesti tuleviku üle.

••Seega tahate veel tegutseda ja küsimus oli, mis liinis?

Jah. Loomulikult olen jälginud Eesti poliitilist arengut ja tundnud, et peaksime palju tõsisemalt võtma väärtushinnangu, eetika ja usaldusküsimusi. Ma ei saa sellega leppida, et üks usaldusskandaal on teise järel ja mitte midagi ei juhtu. Siis kaob usaldus poliitikute ja rahva vahel ning see on väga tõsine küsimus.Praegu valitseva ükskõiksusega tuleb tõsiselt tööd teha. Teiseks on üks suuremaid küsimusi inimeste lahkumine Eestist, mis omakorda sõltub mitmest asjast. Üks asi on majandusküsimused. Kui keskmine palk on Eestis 900 eurot ja Soomes 3000 eurot, siis ei pane me iial seda väljavoolu kinni, kui me ei vähenda vahet.

••Kas uus partei aitaks?

See on võimalik. Aga esimene stsenaarium on erakondade debatt, kas meil on vaja muudatusi, mis sisendaks usaldust poliitikute ja rahva vahel. Kui sellist debatti ei teki, siis on tõesti minu mõtteis luua ühe võimalusena uus parempoolne erakond. Otsustan oktoobris.

••On teil mõttekaaslasi?

Erakonna loomisel on vaja kolme komponenti: raha, poliitilist programmi ja inimesi. Neist kolmest absoluutselt kõige raskem küsimus on inimesed. Tuumikgrupp või tulihinged peaks koosnema umbes 10–12 inimesest. Praegu mul sellist tuumikgruppi veel pole.

••Küsimus on, kas uue partei loomine ka õnnestub.

Loomulikult pole partei loomine lihtne ja on risk ebaõnnestuda. Aga teen seda eesmärgiga, et see õnnestub. Mul on nägemus, mis Eesti poliitika täna on, ja mul on visioon, milline ta peaks olema. Selle väljakutse võtan ma ette. Ma saan aru, et see on suur, raske ja keeruline. Aga raskused on ületatavad.KommentaarOtt Lumi
suhtekorraldaja, Res Publica asutaja

Et hinnata kellegi erakonna asutamise plaani, oleks vaja teada kolme asja: mis on partei ideoloogia, tuumik ja organisatsioon. Tänapäeval jääb natuke väheks sellest, kui öelda, et hakatakse tegema parem- või vasakpoolset erakonda.

Teame ka, et Eestis on inimeste nappus kõigil levinud elualadel, kaasa arvatud poliitika. Kes on need, kes on blanko valmis hakkama uut poliitilist erakonda asutama? Me näeme ju, kuidas osa seltskondi on pikalt proovinud – VIK juba üle aasta. Nad on valmis küll kohalikel valimistel osalema, aga seda läbi suurte raskuste. Ka demokraadid, kus on Eesti poliitika kohta suhteliselt palju asjalikku vaba valentsi, otsustasid minna koostööle. Ning organisatoorne võrgustik – millel see baseerub? Aga kunagi ei saa midagi absoluutselt välistada – kui kellelgi on palju entusiasmi ja pealehakkamist, siis mine tea.KommentaarIndrek Neivelt
pankur ja ettevõtja

Uue partei loomise või tuleku alal pole ma spetsialist. See on pigem küsimus politoloogidele, kes valdkonda tunnevad. Aga see on tõsi, et rahulolematus on suur.

Eetikaküsimuses oleksin ma natukene reserveeritud. Kui võtame väljavõtte ühiskonnast, siis ma arvan, et poliitikud pole vähem eetilised kui ühiskond keskmiselt. See ongi selline seis.

Mis puudutab aga väljarände küsimust, siis sellega tuleks loomulikult tõsiselt tegeleda. Lisaks veel palju muid asju, millest on palju räägitud ja mille kohta oli paar aastat tagasi näha, et need kerkivad ühiskonnas esile, kuid neile ei pööratud tähelepanu. Loomulikult pole ma lootust kaotanud, et midagi toimub, aga ma ei arva, et poliitikud praegu midagi tahavad muuta. Veel vähem usun ma, et oktoobriks midagi juhtub – sinna on vaid kuus kuud aega.