Kui nimetatud koolid on juba kindlad rahasaajad, siis lähiajal plaanib valitsus kinnitada lisanimekirja objektidest, mille energiatõhusamaks muutmise raha saadakse kasvuhoonegaasi kvoodimüügist. Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase sõnul on veel kinnitamata nimekirjas ka mitmeid Tallinnas asuvaid haridushooneid.

Näiteks ootavad kümned miljonid Eesti mereakadeemiat ja lõpuks ometi saab korda ka Tallinna pedagoogilise seminari ühiselamu. Vähemasti plaanib riik selle kordategemiseks tuleval aastal eraldada 7,5 miljonit krooni.

Soojapidavam maja

Nüüdseks on otsustatud, et raha saavad kvoodimüügist ka Georg Otsa nimeline Tallinna muusikakool, Tallinna muusikakeskkool ja Tallinna balletikool. Kuid kvoodimüügist ei asuta ehitama mitte kolme kooli uut ühismaja, vaid 18,3 miljoni krooni eest tehakse koolide praegustes hoonetes hädapäraseid remonditöid. Lukase sõnul on raha eraldamine vajalik, et kolme kaunite kunstide valdkonda kuuluva kooli õpilased ei peaks õppima kohati eluohtlikes hoonetes, seni kuni neile uut koolimaja ehitatakse.

„Raha antakse hoonete energiatõhusamaks muutmiseks. Vanemate hoonete puhul on ju enamikul tarvis välja vahetada küttesüsteemid, katus ja korda teha fassaad,” selgitas Lukas.

Mitte üksnes CO2 kvoodimüügist ei remondi riik tuleval aastal koolihooneid. Nii on tuleva aasta riigieelarve eelnõus oma koha leidnud ka Nõo raalgümnaasiumi koolihoone remont. Ka saavad raha Otsa-nimeline muusikakool, Tallinna muusikakeskkool ja Tallinna balletikooli uue hoone ehitamise alustamiseks.

„Lõpuks võivad nimetatud koolid kindlad olla, et nende koolimajad või võimlad lähevad ehitusse või remonti. See kindlus on nüüd lõpuks olemas,” rääkis Lukas. Muusikakoolide ja balletikooli uus hoone peaks tõenäoliselt valmis saama 2014. aasta suveks.

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi teatel on haridusasutused vaid üks väike osa CO2 müügist korda tehtavatest riigile kuuluvatest hoonetest. Lähiajal valitsusse jõudvas nimekirjas olla Tamkivi andmeil üle 220 objekti, mida riik CO2 kvoodi müügist saadavast tulust korda tahab teha.

Tamkivi sõnul selgub täpne nimekiri alles seejärel, kui riik on kvoodimüügi ära otsustanud ning selgeks on saanud ka selle müügist teenitav tulu.