Vuukide veepidavust hindavad Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) eksperdid, kelle analüüs koos ametliku aruandega valmib juunis. Kuid täna päikeselisel ennelõunal sammast veega pritsinud töömeeste arvamus oli küll ühene – ega need klaaspaneelide vahed ikka vett pea küll.

Ka TTÜ-lt samba tehnilise ekspertiisi tellinud kaitseministeerium tunnistab, et veepidavusega oli probleeme. „Esialgu võib hinnata, et üldjoontes pidas (vett – toim.). Aga sajaprotsendilist veepidavust, nagu võis eeldada, polnud ja vett immitses läbi,“ möönis Jaak Aaviksoo kureeritava ministeeriumi pressiesindaja Martin Jaško.

Seetõttu tuleb mitmesuguste viperustega silmitsi seisnud samba kõpitsemistööde raames käsile võtta ka niiskuskindlus. „Kindlasti tuleb vuugid põhjalkult üle vaadata ja vajadusel tihendada,“ lisas Jaško.

Monumendi vuukide veepidavus on eelduseks selleks, et tšehhide rajatud ristisambale saaks lõpuks alustada uue valguslahenduse rajamist.

Kaitseministeerium tellis Tallinna Tehnikaülikoolilt monumendi tehnilise seisukorra hindamise möödunud aasta lõpus. Sellega tahab ministeerium kaardistada viperustega kimpus võidusamba võimalikud tehnoloogilised riskid. Eksperthinnang on tellitud monumendi ehituskonstruktsioonidele, klaasist detailidele, LED-valgustussüsteemidele, juhtimisautomaatikale, samba kütte- ja ventilatsioonisüsteemile ning elektritoite süsteemile.
Lõplikku hinnangut ootab ministeerium ekspertidelt eeloleval suvel.