Kuna seekordsete Vanalinnapäevade teema oli "Turismilinn Talinn", sisaldas selle programm palju jalutuskäike ja ekskursioone. Kõige pikem järjekorra saba tabas tallinlasi Raekoja juures, kus tänavu avati esmakordselt suuremale külastajaskonnale sissepääs Raekoja torni.

Pikk kitsuke trepp viis huvilised Raekoja kellatorni, kust sai läbi väikeste akende uudistada Tallinna erinevaid vaateid. Pimedat treppi valgustasid ähmased lambid, mis aeg-ajalt ära kustusid. Kes lülitit üles ei leidnud, pidi käsikaudu edasi kobama. Viimaks jõuti kitsukesse Raekoja torni, kuhu peaks mahtuma kõigest kolm inimest, kuid tihtilugu oli väike ruum ummistunud kümnest inimesest, mis tegi võimatuks nautida linnale avanevat vaadet.

Veel järgmisel päeval meenutasid valusad jalalihased ronimist mööda kõrgeid trepiastmeid, kuid ajalooga kokkupuutumine oli seda vaeva väärt.

Linnapea jagas kommi

Laupäeva keskpäeval läbis Raekoja platsi vilepillimängijate rongkäik, mille eesotsas oli kellukest helistav Muinas-Julle, kes oli Vanalinnapäevade avapidustuste konferansjee.

õige pea kutsus Muinas-Julle lavale linnapea. Inimesed, kes ootasid lavale võluvat Ivi Eenmaad, nägid hoopis rõõmsalt hüplevat ja sädelevat liba-linnapead Raivo E. Tamme kehastuses. Liba-linnapea esines ise ning jagas lava tsirkuse trupiga, kus esinesid nii akrobaadid kui tuleneelajad.

Alles seejärel püünele pääsenud õige Ivi Eenmaa kinkis tallinlastele purskkaevu, sest mis on üks õige turismilinn ilma linna purskkaevuta?

Linnateatri poolt lavastatud avapidustustel avatud purskkaevu said näha ainult esimesel päeval Raekoja platsil viibijad, sest väike ehitis ei pidanud suurele veesurvele vastu ja on ajutiselt korrast ära.

Suurejooneline Suvesümfoonia Straussiga

Laupäeva õhtu tipphetkeks oli teist aastat järjest toimuv Suvesümfoonia, mida juhatas järjekordselt maestro Eri Klas. Seekord olid klassikalist muusikat linna keskmes tulnud kuulama vähem inimesi. Kui eelmisel aastal oli kontserdi alapealkirjaks "Muusika läbi Euroopa" ja ettekandele tulid mitme autori lood, siis tänavu esitati ainult Johann Straussi vabaõhukontserdi jaoks sobivaid valsse, polkasid ja marsse.

Kuna kuulajaid oli hõredamalt, sai keskväljakul lahedalt seista ja muusikat kuulata ilma, et keegi oleks pidevalt varvaste peale komistanud.

Musitseerisid ERSO ja Tallinna Kammerorkester ning lauluga aitasid orkestrante kaasa Venno Laulu juhitud Eesti poistekoor, Tallinna Tehnikaülikooli meeskoor ning Nadia Kurem Estonia teatrist.

Kontserdi lõpus soovis lõbus konferansjee ja kontserdi korraldaja Tarmo Leinatamm, et Suvesümfoonia saaks Vanalinnapäevade lahutamatuks osaks nagu Vanalinnapäevad on Tallinna lahutamatu osa. Ka kontserdil 58. sünnipäeva tähistanud maestro Eri Klas lubas järgnevatel aastatel kindlasti taktikeppi oma käes hoida.

Maikrahv ja ammuküttide kuninganna

Vanalinnapäevade teisel päeval toimus traditsiooniline Mustpeade Maja korraldatud keskaegne rituaalipidu "Papagoi laskmine ja maikrahvi valimine 1997". Pidutsemine algas juba keskpäeval rongkäiguga Mustpeade Majast Raekoja platsile ning lõppes hilja õhtul Papagoi joodudega Mustpeade Majas.

Kui rongkäik koos maikrahvi ja maikrahvinna kandidaatidega Raekoja platsile jõudis, küsiti Tallinna raadilt luba pidustuste alguseks. Linnapea loal suundus kirev keskaegses garderoobis rongkäik Toompeale Seitsme Linnuse parki, kuhu päikeselisel päeval oli pargipuude varju kogunenud võistlustest osa saama palju pealtvaatajaid. Ammuküttide Föderatsiooni kuuluvate laskjate seas oli täpseima silmaga Merike Kahk, kel õnnestus papagoi märklaua otsast maha lasta.

Kolm viievõistlusega tegelevat poissi võistlesid nii hobuse seljas kui ka jalgsi. Parimaks tunnistati Rain Raidna, kes valis kaheksa kauni tüdruku seast endale maikrahvinnaks Kard Subbi. Hobuse seljas suundusid krahvinna ja krahv tagasi Raekoja platsile, kus linnapea võitjaid austas.

Vanalinnapäevadel ringi jalutades oli näha traditsioonidest kinni pidamist ja tunda, et need päevad on just Tallinna nägu. Igasuvine üritus aitab väärtustada pealinna ning tuletab meelde linna pikka ja huvitavat ajalugu.

Vanalinnapäevade avakõnes sõnas linnapea Ivi Eenmaa, et linn on täpselt oma elanike nägu ning soovis, et maailmas teaksid inimesed väikest toredat linna nimega Tallinn ja siinseid rõõmsaid inimesi.

BETTY ESTER