Tartu Eile jätkunud kohtuprotsess Tartu Kommertspanga (TKP) pearaamatupidaja endise asetäitja Viktor Arhipovi üle on mõttetu, sest ta ei vastutanud panga tehingute eest, ütles TKP pankrotihaldur Andres Ansip. Ansipi sõnul puuduvad dokumendid selle kohta, et Arhipov pidi vastutama valuutaoperatsioonide eest TKP-s; raamatupidamise eest vastutas ainuisikuliselt jaanuaris surnud TKP juht Rein Kaarepere. Arhipovit süüdistab kaitsepolitsei ametialases lohakuses, kuid süüdistuses puudub tema tekitatud kahju suurus. “Pärast Kaarepere surma on Arhipovi võimaliku süü tõendamine muutunud peaaegu võimatuks,” kinnitas Ansip.

Eile andsid Tartu linnakohtus tunnistusi kuus aastat tagasi TKP likvideerimise ajal Eesti Panga asepresidendina töötanud Enn Teimann ning TKP moratooriumikomisjoni liige Pilvia Nirgi. Mõlemad kinnitasid, et Arhipovit ei saa süüdistada valuutatehingute korra rikkumises, sest TKP-s puudus korralik bilanss ja selle eest Arhipov ei vastuta. Teimann võrdles TKP-d tänavu kevadel suletud Maapangaga – mõlema panga bilanss ei vastanud tegelikkusele.

Kohus soovis üle kuulata ka Eesti Panga presidenti Vahur Krafti, kes viibis Hiiumaal ühisseminaril Soome Panga juhtidega. Arhipovi kaitsja Sirje Must märkis, et kriminaalmenetluse koodeksi järgi ei vabasta töökohustused kohtusse ilmumisest.

Uuesti kutsub kohus Krafti tunnistusi andma neljapäeval või reedel. Varem pakkus Kraft kohtule, et vastab kohtu küsimustele kirjalikult, kuid kohtunik Kaupo Hell keeldus sellest.

Protsess 1994. aastal pankrotti läinud TKP-s aset leidnud ametialaste kuritarvituste üle kestab teist aastat. Praegu on panga vastu nõudeid 53 miljonit krooni.