See, et Ida-Virumaa keskossa jääb alles üks või kaks gümnaasiumi, oli juba varem teada. Maakonnas tehti juba paar aastat tagasi uuring, mis näitas, et Kohtla-Järve ja Ahtme–Jõhvipiirkonnas on umbkaudu tuhat gümnaasiumiõpilast. Seega kodutöö oli tehtud. Kui aga mullu kukkus Eesti Rahva Muuseumi euroraha taotlus läbi ning valitsus teatas 23,7 miljoni euro suunamisest gümnaasiumiehitusse, oli vaja kiiresti tegutseda.

Juba varem Jõhvi valda ja Ida-Viru maavalitsust nõustanud konsultatsioonifirmad kutsuti uuesti kokku, kaasati viimase aja uuenduslikumate Eesti haridusasutuste (Viimsi kool, Tallinna ülikooli uued hooned, TTÜ raamatukogu) projekteerimisega tegelenud ning Ühinenud Arhitektide nime alla koondunud arhitektid ja hakati taotlust ette valmistama. Haridusministeeriumiga löödi käed riigigümnaasiumi loomiseks (loe: projekti omaosaluse tasumiseks) ning taotlus saadeti teele.

Tulemuseks oli koolimaja eskiis, millesarnaseid ehitatakse tänapäeval juba tegelikult igal pool Euroopas. Arhitekt Priit Pent on kõva eeltöö ära teinud ja varem käinud vaatamas uusi koole Soomes, Rootsis ja Hollandis; samuti osalenud mitmesugustel haridusvaldkonna kujundus- ja sisekujunduskonverentsidel.