”Tallinna linnavalitsus ei järginud maamaksu tõstes head õigusloome tava, mis on vastuolus Põhiseaduse paragrahvidega 13 ja 14,” ütles Omanike keskliidu korraldatud maamaksu ümarlaual esinenud Alla Jõks.

Ühtlasi toonitas Jõks, et selliste maksutõusude puhul peab olema alati läbi mõeldud sihtrühma kohustuste suurenemine. Eelneva tagamiseks peab olema enne otsuse langetamist kuulatud ära ja arvestatud kodanike ning neid esindavate kodanikuorganisatsioonide seisukohtadega.

“Oluline on see, et Omanike keskliit on pannud kaasa mõtlema ka neid, kes muidu ei pööra tähelepanu avaliku võimu tegevusele,” lisas Jõks.

Ümarlaual esinenud maksuekspert Lasse Lehise rõhutas maamaksu ebaotstarbekalt kõrgeid adminsitreerimiskulusid, tehes ettepaneku praegune süsteem põhjalikult reformida või maks üldse kaotada.

Ümarlaual olid arutluse all kodu maamaksust vabastamise võimalused, EOKL seaduseelnõu, kodanikuühiskond laiemalt eelkõige kodanikuorganisatsioonide kaasamine hea õigusloome tava raames.

Ümarlaual pakuti EOKL poolt välja seaduseeelnõu kandev mõte inimeste vabastamine maamaksust maa eest, kus asub nende põhielukohaks kasutatav maja või korter -kodu.