Liit leiab, et käibemaksu tõusu jõustamine piisava etteteatamisajata rikub põhiseadusega kaitstud õiguskindluse põhimõtet, rikub riigi ja kodanike usaldussuhet ja on riigivõimu omavoli väljenduseks.

Põhiseaduse § 130 lubab erakorralise või sõjaseisukorra ajal riigi julgeoleku ja avaliku korra huvides seadusega ettenähtud juhtudel ja korras piirata isikute õigusi ja vabadusi ning panna neile kohustusi, seisab liidu pöördumises.

"Vaatamata raskele eelarveseisule ei ole Eestis väljakuulutatud ei erakorralist ega sõjaseisukorda, mistõttu ei ole kuidagi õigustatud põhiseaduslike väärtuste eiramine," kirjutavad juristid. "Põhiseaduse eiramist ei tohi kunagi põhistada otstarbekusega ning sellised pretsedendid on ohuks põhiseaduslikule korrale."

Juristid kutsuvad riigikogu liikmeid üles arutama tekkinud olukorda ning leidma põhiseadusega kooskõlas olevaid lahendusi. "Eesti Juristide Liit on mures viimasel ajal parlamendi õigusloomes levivate suundumuste üle, kus eesmärk pühitseb abinõu ning ei järgita õigusriigile omaseid seadusloome häid tavasid," seisab liidu pöördumises. "Olgu sellisteks näideteks valmisseaduste kiirkorras muutmine või vabaühenduste mittepiisav kaasamine õigusloomesse."

Eesti Juristide Liit on 1989. aastal loodud kodanikuühendus, kuhu kuulub üle 1000 juristi ja õigusteadlase.