Üks viimane olulisem selleteemaline rahvusvaheline uuring avaldati tänavu kevadel, vaatluse all oli mõõduka joomise seos rinnavähiga. Uuring, mida juhtis Saksamaa Heidelbergi ülikool, tõi esile, et ka üks alkoholiühik päevas suurendab naiste rinnavähi riski viie protsendi võrra. (Üks alkoholiühik on 10 g puhast ehk absoluutset alkoholi.) Rääkimata suurematest kogustest, mis suurendavad haigestumise riski lausa kuni 50 protsenti.

Samasugusele järeldusele, et isegi mõõdukas joomine suurendab naise rinnavähi riski, jõudis ka üks suurem USA teadlaste uuring, mis avaldati mullu novembris teadusajakirjas Journal of the American Medical Association. Töö tõi esile, et isegi kolm kuni kuus klaasi veini nädalas suurendab rinnavähi arenemise võimalust. Uuring leidis, et oluline on naise kumulatiivne alkoholi tarbimine elu jooksul. Andmed saadi uuringust, mis jälgis 12 000 meditsiiniõde alates 1976. aastast ja mille raames küsiti alates 1980. aastast ka alkoholitarbimist.

Kahju on alati suurem

„Me nägime kümneprotsendist riski tõusu iga 10 g alkoholi tarbimise puhul päeva kohta,” on Harvardi ülikooli teadlane Wendy Y. Chen, üks uuringu autoreid, väitnud Ameerika ajakirjanduses. „Sarnaselt teiste uuringutega ei leidnud me mingit vahet erinevate alkohoolsete jookide liikide vahel,” lisas ta.

USA vähiliit soovitab neid teadmisi arvesse võttes riski minimeerimiseks meestel mitte juua üle kahe ühiku päevas ja naistel mitte üle ühe ühiku päevas. Seda on kaks korda vähem kui Eesti TAI öeldud riskipiirid, mis on meestele neli ja naistele kaks ühikut.

„Julgeksin arvata, et Eesti elanikkond seda ei teadvusta, et alkohol on vähkitekitav aine,” nentis Eesti karskusliidu juht Lauri Beekmann. „Arvatakse, et mõõdukas alkoholi tarvitamine ei ole mitte ainult ohutu, vaid südame-veresoonkonna haigustele ka positiivse ennetava mõjuga. Seda on osa uurimusi tõesti näidanud. Samas enamasti ei teadvustata, et need uurimused on seda väikeste koguste südant kaitsvat efekti näidanud vaid vanematel meestel ja menopausijärgsetel naistel. Noorte puhul seda positiivset mõju ei ole. Kui väikestel kogustel on ka väike kaitsev mõju südamehaiguste vastu, toob see organismile kaasa hulgaliselt teisi riske,” sõnas Beekmann.