Kuigi sisu poolest said saajad aru, et sugugi mitte president pole seda läkitanud, tekitas segadust tõsiasi, et kiri oli tulnud Toomas Hendrik Ilvese isikukoodi sisaldanud ja @eesti.ee-lõpuga aadressilt.

Eesti Päevaleht palus saadetud kirja kohta kommentaari ka riigi infosüsteemide ameti eksperdilt.

Selgus, et tegu polnud presidendi ametlikult e-posti aadressilt tulnud kirjatükiga, vaid keegi oli selle presidendi nime kuritarvitades teele pannud hoopis mõnest petukirjade loomise keskkonnast. Internetiavarustes on selliseid keskkondi paraku palju ja need on ka hõlpsasti leitavad.

Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam ütles, et kõnealuse kirja sisu oskaks kõige professionaalsemalt kommenteerida eriarst. „Loodetavasti saavad sellest samamoodi aru ka need, kes taolise e-kirja kahetsusväärselt oma postkastist leiavad,” sõnas Sildam.

Ta lisas, et presidendi kantselei teeb kõik endast oleneva, et koostöös asjaomaste asutustega jõuda selgusele, kes ja mis põhjusel on seadusvastaselt kasutanud Toomas Hendrik Ilvese nime ja isikukoodi @eesti.ee meiliaadressis. „Me ei pea seda naljaks, vaid sündmuseks, mis tuleb põhjalikult lahti harutada,” kinnitas Sildam.

Orjade seljas liugu

„Küll on ikka tore ära kasutada orjarahvast? Rahvas niigi punnitab, et ellu jääda.. nii kui te [- - -] kari oma maamaksu salaja lõite, mõnel näljast poolsurnud eestlasel kukkus silm peast välja, kui nägi, et peab loovutama [- - -] natsiriigile oma, pea terve kuu toiduraha, et aga te [- - -] natsid saaks lulli lüüa ja näkku irvitada,” on sõnu tulistatud otsekui automaadivalanguga.

„Nüüd siis lasete jälle käiku oma maamaksu propaganda. Teleris käib reklaam maksumaksja raha eest: „Me, nunnud IRLased, tegime kõike, et maamaks eemaldatud sai”.. Aga ometi, te [- - -] eemaldate, kui üldse, selle maksu alles aastal 2013. Senimaani, niikaua, kuni te värdjad võimul olete, saate vaeste orjade seljal liugu lasta. Kuni järgmise korrani, kui te taas endale kohad riigikokku ostate, eks ole.”