Tartu Kommertspanga (TKP) pankrotti ajamises süüdistatud Rein Kaarepere lähedased ei soovi tema rehabiliteerimist kohtus. ”Me ei jätka protsessi,” ütles eile Kaarepere perekonna advokaat Jüri Raidla. ”Selline oli lähedaste soov.”

Täna oleks pidanud Tartus jätkuma kohtuprotsess Kaarepere üle, kuid ta suri ootamatult jaanuaris. Seaduse järgi oli Kaarepere lähedastel võimalus nõuda protsessi lõpuleviimist, et tõestada tema süütust.

Raidla kinnitusel ei tee ta koos teise Kaareperet kaitsnud advokaadi Simon Leviniga taotlust Kaarepere rehabiliteerimiseks. ”Me ei lähe üldse enam kohale,” ütles Raidla.

Raidla ei soovinud kommenteerida, miks TKP eksjuhi Kaarepere lähedased soovisid rehabiliteerimisest loobuda.

Kaitsepolitsei süüdistuse järgi oli Kaarepere tegevus TKP juhina 1990.–1992. aastal põhjuslikus seoses panga makseraskuste tekkimise ja maksujõuetuks muutumisega.

Kuulub lõpetamisele

Kaarepere protsessi riiklik süüdistaja Marge Püss ütles, et kui Kaarepere kaitsjad kohtusse ei ilmu, jätkub protsess ainult tema kaaskohtualuse TKP valuutaosakonna endise pearaamatupidaja asetäitja Viktor Arhipovi (47) üle. ”Kui taotlust ei tule, kuulub kriminaalasi Kaarepere osas lõpetamisele,” ütles Püss.

Kaarepere protsessi kohtunik Kaupo Hell lausus, et reedeks polnud advokaadid talle mingit teadet saatnud.

Riiklik süüdistaja ütles, et kohtuistungil oleks ta teinud ettepaneku lõpetada Kaarepere üle kohtupidamine tema surma tõttu, kui Kaarepere advokaadid ise poleks nõudnud tema rehabiliteerimist.

Püss märkis, et kohtu alla antud inimese rehabiliteerimine on keeruline juriidiline probleem. ”Küsimus on selles, et kas saab üldse rehabiliteerida inimest, kes pole süüdi mõistetud,” lisas ta. ”Rehabiliteerimisega seonduv on seaduslikult reguleerimata, selle koha peal on must auk.”

Püssi sõnul oli tema seisukoht, et kui Kaarepere lähedased oleks soovinud rehabiliteerimist, siis oleks pidanud tema osa kohtus edasi arutama.

Poolteist aastat kohut

Tartu linnakohus kutsus tänaseks istungile kokku 48 tunnistajat, kellest enamik ei puutu Arhipovi episoodidesse. Arhipovit süüdistab kaitsepolitsei ametialases lohakuses.

Kohtuprotsess Kaarepere ja Arhipovi üle algas poolteist aastat tagasi. Kohe protsessi alguses teatasid arstid, et Kaarepere viibib äkksurmaohus, endisele pangajuhile tehti ka südameoperatsioon.

Möödunud aasta veebruaris saatis kohus kriminaalasja täiendavale eeluurimisele, mille kaitsepolitsei lõpetas napilt enne Kaareperele ja Arhipovile inkrimineeritud tegude aegumist.

Uuesti Kaarepere kohtu ette astuda ei jõudnud, sest tänavu 8. jaanuaril suri Sõnumilehe suuromanik Kaarepere Tallinnas Karl Fiedrichi restoranis südameataki tagajärjel.

Kaarepere advokaadid kinnitasid korduvalt, et Kaarepere ei saanud teha tegusid, mis põhjustasid TKP likvideerimise ning hilisema pankroti.

Advokaatide hinnangul tehti Kaareperest meelega patuoinas. Nende väitel rikkus kaitsepolitsei eeluurimise ajal menetlusnorme, uurimine oli süüdistava kallakuga ja jättis tegelikud TKP makseraskuste põhjused käsitlemata.

Kaitsepolitsei süüdistuse järgi ei korraldanud Kaarepere panga raamatupidamist nõuetele vastavalt, ei korraldanud pangas laenude väljaandmisel reaalsete tagatiste vormistamist vastavalt NSV Liidu riigipanga juhendile, ei arvestanud laenude väljaandmisel panga tegelikku olukorda, ei piiranud laenude väljaandmist ega korraldanud laenude tagasinõudmist.

Kokku süüdistas kaitsepolitsei Kaareperet 133 miljoni krooni suuruse kahju tekitamises.