Vabaduse väljaku rekonstrueerimiseks kommunikatsioonide ümbertõstmisega tegelev Facio Ehitus sulgeb pärast jaanipäeva pooleteiseks kuuks Kaarli puiestee mõlemad sõidusuunad, läbi pääsevad vaid ühissõidukid.

Ühissõidukitele jääb kummaski suunas avatuks üks sõidurada allee ääres. Facio Ehituse ehitusala asedirektor Peeter Sooväli ütles, et sõidutee all tuleb ümber tõsta kanalisatsioonivõrgud ning rajada elektrikaablite ja sidekanalisatsioon selliselt, et need läheksid ümber Vabaduse väljaku.

Võrkude ümbertõstmiseks tuleb üles kaevata nii linnavalitsuse kui ka Moskva kohviku esine, kolida teise kohta trollide kontaktliin ja ehitada sildu. “Trassid lähevad kohati viie ja seitsme meetri sügavusele,” kirjeldas Sooväli.

Ehitaja venitas

Transpordiameti liiklusteenistuse direktori Mati Songisepa sõnul tahtis ehitaja töid alustada üleeile, ent südalinna tuiksoone sulgemine eeldab linnavalitsuse korraldust ja fooriprogrammide muutmiseks kooskõlastatud liiklusskeeme.

Songisepp selgitas, et 5. mail tehnovõrkude ümbertõstmist Kaarli puiestee haljasalal alustanud ehitaja oleks pidanud linnalt tänavasulgemisloa saamiseks asjaajamist alustama juba aprillis, mitte viis päeva enne soovitavat sulgemisaega.

Praegu pole linnal infot, kuidas tõstetakse ümber trolliliinid ja kuhu suunatakse jalakäijad. “Me ei saa ju Vene Draamateatri, linnavalitsuse ja Roosikrantsi tänava nurga peal panga esist kinni panna,” imestas Songisepp. “Väga palju on toorest, väga palju on ehitajapoolset tegematajätmist.”

Songisepp kritiseeris ka, et ehitaja on valmis töötama 1,5 vahetusega, aga mitte 24 tundi ööpäevas. Facio Ehituse asedirektor Peeter Sooväli ei soovinud kriitikale vastata, põhjendades vajakajäämisi bürokraatiaga.

Kaarli puiestee sulgemisel suunatakse tavaliiklus Suur-Ameerika tänavale ja Tehnika tänava pikendusele, üks ümbersõidusuundi on ka Balti jaama ja Ahtri tänava kaudu. Estonia puiestee poolt tulijatele tuleb kaks vasakpöörderada Pärnu maanteele, mis eeldab fooriprogrammide muutmist. 

Puiestee sulgemise mõju on teadmata

•• Mida Kaarli puiestee nädalateks tavaliiklusele sulgemine kaasa toob, pole teada. Varem linnale liikluskorraldusprojekte teinud Stratumi teedeinsener Tarmo Sulger ütles, et pole Kaarli puiestee sulgemise mõju uurinud. Linn liikluskorraldusprojekti ei telli. Ka Facio Ehitus pole projekti tellinud, sest see polevat ettevõtte ülesanne.

•• Südalinna liiklusolusid muudab keerulisemaks juulisse kavandatud Estonia puiestee kolmeks-neljaks päevaks sulgemine Otsa tänava juures Solarise (uue Sakala) keskuse kommunikatsioonide vedamise tarvis.