Jutt käib praeguse seisuga 379 miljardist eurost! Summa on nii vägev, et selle suurust on raske millegi maisega võrrelda. Kadunud kroonides oleks seda olnud ligi kuus triljonit. See võrdub 50-kordse tänavuse Eesti riigieelarvega. Seda on veerandi võrra rohkem, kui on Euroopa võimsaima riigi Saksamaa tänavune riigieelarve.

Endine Eesti rahandusministeeriumi ametnik Kadri Uustal (37) töötab eelmise aasta kevadest Euroopa Liidu (EL) rahakotiks nimetatava regionaalpoliitika peadirektoraadi asejuhi nõunikuna. 750 töötajaga regionaaldirektoraadi olulisuse määrab see, et just nemad juhivad kõigi liikmesriikidega läbirääkimisi EL-i hiiglaslike fondide kasutamise üle.

Suure vastutusega nõunik

Praegu on nende juhtimisel alanud läbirääkimised selle üle, mida rahastavad EL-i fondid aastail 2014–2020. Selle nn ühtekuuluvuspoliitika maht ongi Euroopa Komisjoni ettepanekul 379 miljardit eurot.

Uustali ametinimetus on küll vaid nõunik, kuid tegelikult on tema vastutus suur. Ta koordineerib järgmise seitseaastaku EL-i fondide kasutamise läbirääkimisi, et vaidlustes nende 379 miljardi euro üle ei tekiks tehnilisi probleeme.

„Mina olen see mutter, kelle ülesanne on jälgida, et meie poolt jookseks läbirääkimiste protsess ilusti ega tekiks takerdusi. Et õigel ajal oleksid meie juhtkonna poolt antud vajalikud käsud ja kõikvõimalik tugi läbirääkijatele,” tutvustab Londoni ülikooli avaliku poliitika magister Uustal oma tööd. Ta on nagu sidemees Euroopa Komisjoni nimel läbirääkijate ja nende ülemuste ehk regionaaldirektoraadi juhtkonna vahel. Tema teab seetõttu täpselt, mis seisus on läbirääkimised kõigi liikmesriikidega.