“Neptunuse kujutamise skeem on ajalooliselt ju ette antud: ümber vee-elukad ja keskel västraga vehkiv tegelane,” muheles kuju autor skulptor Mati Karmin. “Minu taotlus oli kujutada teda veidi erksamalt ja dünaamilisemalt, et ei oleks liiga staatiliselt seisev kuju.”

Karmini loodud 2,4 meetri kõrgune pronksist Neptunus hoiab käes ahingut ja on jala asetanud pead tõstvale delfiinile, kelle suust purskab välja veejuga.

Ka vetejumala jalgade juures olevast teokarbist voolab välja vesi, mis valgub mööda kaskaadi astmeid allapoole.

Karmini hinnangul sobib kuju barokkaias seni tühjana seisnud kaskaadi tippu hästi. “Ajalooliselt oli ette nähtud, et selle taga oleval seinal oleks vaaside peal kokku 48 skulptuuri, kuid majanduslikel põhjustel pole seda suudetud teha,” märkis skulptor. Töö teostas ARS Monumentaal.

Neptunuse purskkaevu kinkis Kadrioru pargile Samsung Electronics. “See on nii positiivne tegu, et võtab lausa keeletuks,” kommenteeris Kadrioru pargi direktor Ain Järve.

Samsung Electronicsi Eesti piirkonna juht Rene Mitt põhjendas valikut: “Kuna ettevõte tegeleb paljude spordi- ja olümpiamängude toetamisega, soovisime kingitust ühildada selle temaatikaga.” Tema sõnul tähistavad kaskaadi viis astet olümpiarõngaid. “Iga järgnev aste on kitsam ja asub kõrgemal – nii nagu ka tippu jõuavad vaid parimad.”

Neptunuse kuju sümboliseerib merega seotud spordialasid, näiteks purjetamist ja sõudmist, milles on ka eestlased olümpial hästi esinenud.

Linna seitsmes purskkaev

Neptunus on käesoleval aastal juba 7. töökorda seatud purskkaev Tallinnas.

Tänavu 287. aastapäeva tähistava Kadrioru pargi rajamist alustati 1718. aastal. 1991. aastast alates on seda pidevalt restaureeritud. Lillede, puude, purskkaevude ja veesilmade kõrval dekoreerisid parki mütoloogilised skulptuurid.

Sel aastal investeeris kommunaalamet Kadrioru pargi korrastamisse rekordilised 10 miljonit krooni, mille eest anti uus ilme kunagisele kõlakoja piirkonnale , mis peale renoveerimist kannab nime “Apollo plats”.

Apollo platsile rajati vabaõhuürituste korraldamiseks sobilik suveteater ning põhjamaade suurim rosaarium.

2500 ruutmeetril kasvab üle 5600 roosi ligi 60 sordist. Lisaks pakub võimsat vaatepilti Apollo platsile rajatud 12 meetri kõrgusele paiskuva veejoaga superpurskkaev.