„Selline osalejate arv on ühtaegu üllatav ja rahustav,” ütles ERRS-i direktor Erika Põlendik. „Üllatav selle pärast, et rahvatantsurahvas on ettevõtmisega üllatavalt hästi kaasa tulnud. Rahustav aga selle pärast, et kaerajaani kampaania näitab – meie rahvatantsijaile võib igas olukorras kindel olla.”

Põlendiku sõnul toimub 14. augustil Tartumaal Võnnus mööda maanteed kaerajaani teatetantsimine, mis on ühtaegu järgmisel suvel kogu Eestit haarava teatetantsu peaproov. Siis tehakse ring peale tervele Eestile.

Võnnu teatetantsule on praegu registreerunud kuraditosin tantsurühma, kellest igaüks liigub tantsides mööda Lääniste-Võnnu teed kuni pool kilomeetrit. Iga rühma esinemine lõpeb loomulikult kaerajaaniga.

„Detsembris lisame ERRS-i aastakonverentsile aga kontserdi, kus näitame erinevaid kaerajaani töötlusi alates ratastoolitantsust,” lisas Põlendik.

Peale arvukate rahvatantsuürituste on kaerajaani tantsitud ka sünnipäevadel ja simmanitel. KutiMuti lastelaagri juht Tiiu Mägi on eesmärgiks võtnud kõigile laagris osalejatele kaerajaan selgeks õpetada. Kaerajaani tantsiti ka riigikohtu suvepäevadel.

Pool tuhat ameeriklast

Seattle’i rahvatantsurühm Tuhandest Tuulest on oma missiooniks võtnud kaerajaani tutvustamise Ameerikas. Tänu neile on kaerajaani tantsinud ligi pool tuhat ameeriklast. Lätis on kaerajaani tantsimise eestvedajaks olnud Riia eesti keskkool.

Kaerajaani Euroopasse viimise idee käis eelmisel sügisel Eesti Päevalehes välja kirjanik Hans Luik. Tema sõnul tuleks Tallinna Euroopa kultuuripealinnaks olemise aastal kinkida Euroopale midagi erilist. „Miks ei võiks see olla kaerajaan, meie tuntuim rahvatants?” pakkus Luik.

14 maad

125 inimest päevas

•• Alates kampaania algusest detsembris 2009 on iga päeva kohta kaerajaani tantsinud umbes 125 inimest.

•• Peale Eesti on kaerajaani tantsitud Belgias, Bulgaarias, Hondurases, Inglismaal, Itaalias, Kanadas, Leedus, Lätis, Luksemburgis, Portugalis, Saksamaal, Türgis ja USA-s.

•• Tantsust on osa saanud eestlased, ameeriklased, aserid, belglased, bulgaarlased, grusiinid, inglased, itaallased, kanadalased, kreeklased, leedulased, lätlased, norralased, pakistanlased, poolakad, portugallased, rootslased, rumeenlased, saks­lased, sloveenid, soomlased, türk­lased, ungarlased, ukrainlased, valgevenelased ja venelased.

•• Teatage igast kaerajaani tantsimisest e-posti aadressil kadri@errs.ee!