Kas te mäletate 3. oktoobri hommikut aasta tagasi? Ütlesite siis, et kurat küll?
Ei ütelnud siis mingit kuradit. Kuna valimised olid tulemas, siis need läksid küllalt loogilist rada mööda. Paljud stsenaariumide väljamõtlejad mõtlevad lühikeses perspektiivis. Pikki asju nad ei mõtle, aga praegu on selle pika asja mõtlemine vajalik. Lühikeses perspektiivis oli poliitiliselt tugev käik, pikas perspektiivis mitte nii tugev. Tänane olukord on midagi muud ja see teeb meile muret.
Mis teile siis muret teeb?
Loomulikult on kahetsusväärne, kui inimesel osustatakse vabadus ära võtta. Inimeste üks põhiõigustest on olla vaba. Selge on see, et kaks inimest on kaevanud asja Euroopa kohtusse ja need on menetlusse võetud. Väga mitmed asjatundlikud juristid on väitnud, et nende vangi panemiseks ei olnud kõige vähematki põhjust. Mis tähendab probleeme inimõiguste asjus, kui see Euroopa kohtus õiguse saab. See ei ole Eesti Vabariigile auasi. Kui probleeme on, siis tuleb uurida ja lõpuni uurida. Teine asi on see, et nende käikude valguses on süüdlased ajakirjanduses ammu paljastatud ja süüdi mõistetud - ka mina. Loomulikult. Pidin enne valimisi käima Mulgimaal koos Jaak Allikuga esinemas – et inimesed usuksid, et ma pole vangis nagu ajalehes kirjutatud oli.
Tuleme tagasi selle juurde, et mis siis aastaga edasi on saanud. Mis teie arvates on edasi saanud?
Kuuldavasti on hulk inimesi üle kuulatud, läbi otsitud.
Kuidagi ju saab lahterdada inimesi, kes teie teada on läbi kuulatud?
Mina ei tea, keda kõike on üle kuulatud ja läbi otsitud, aga neid olevat 50-60. Tõsi on see, et kui aastaga ei ole esitatud ühtegi süüdistust, siis võib võibolla ütelda, nagu üks demokraatia kriitik ütles, et neil oli viimati samasugune lugu 1938. aastal. Siis ka pandi enne vangi ja seejärel hakati otsima, milles asi täpsemalt on.
See on väga karm ütlemine!
Jah, on karm, aga kahjuks ei ole praegu seda millegagi ümber lükata. See peaks kahtlemata väga paljusid mõtlema panema. Ma olen alati väitnud, et oli väga palju poliitilisi otsustusi selle taga, et asi nii oli, nagu oli.
/.../
Kui teie juttu kuulata, siis lihtne loogika esitab küsimuse: kas hr Reiljanil on nende inimeste ja firmadega olnud seos? Ehk on ta rikastunud nende inimeste läbi või nende abil, et oma rikastumist peita?
Vaadake, minu vaesus või rikkus on 1996. aastal sama suur nagu praegu.
Nii kehv mees!
Pole midagi teha. Tundub, et erakonna vastu on mingi tõsisem operatsioon plaanitud.
Kas need inimesed on olnud teie erakonnaga seotud?
Kui rünnatakse põllumajandusminsiteeriumi ja Ester Tuiksood või kuulatakse üle kõik need inimesed, kes minul ministri ajal külas on käinud, siis see viitab mingisugusele agooniale ja pole päris loogiline tegevus. Kurb on küll, kui ametikoha valimisvõitlus poliitikasse veetakse. Eesti paraku on väike ja läbipõimunud ühiskond, kus demokraatia peegel on siin eriti reljeefne.
Millal selline tegevus on aktiviseerunud? Viimasel kuul? Nädalatel?
Nädalal. On kohe näha mingit suunitletud tegevust.
Millega teie seda seletate? Kas seepärast, et kaks meest, Einar Vettus ja Kalev Kangur on inimõiguste kohtu poole pöördunud?
Mina küll ei tea. Nad on ammu kaevanud. Selge see, et Rahvaliit ja ma isiklikult olen väga huvitatud, et asjad lahendataks väga selgelt ja kiiresti. Tundub, et üritatakse veel eraldi mind või Estrit püüda. Ma ei tea, mis asjus, aga toimetamine käib. Ma ei tea, kes seal taga on. Tõsi on see, et Rahvaliit oli eelmine kord koalitsioonis ja meie sõna on maksnud omajagu. Tõsi on ka see, et suured projektid nagu näiteks elektrijaamade erastamine on ebaõnnestunud meie kaasabil. Usun, et kellelgi võib meie vastu vimma olla küll.
Kas see natuke paranoiliselt ei kõla?
Ei. Me oleme suhteliselt hästi informeeritud.
Äkki valgustate ka teisi!
Ei! Ma arvan küll, et ega siin päris lasteiaga tegemist ole. Gaasitoru ei ole ka lihtsalt toru, vaid see on äri. Nii ta on. Tervele maadevahetusloole on lähenetud vaid poliitiliselt. Juriidiliselt on sellele peaaegu võimatu midagi ette heita.
Kui suur ikkagi tõenäosus teie naasmiseks esimehe kohale on?
Suhteliselt väike.
Aga te mõtlete sellele?
Mõtlen küll, aga praegu ma mõtlen hoopis teiste asjade peale.
Võib arvata, et Rahvaliidus on palju inimesi, kes teile peale käivad, et naaseksite?
Loomulikult. Neid on palju. Aga on kindel, et ma 2. detsembril ei kandideeri (Rahvaliidu kongress – toim). Ma olen seda Jõgeval öelnud ja ütlen siingi. 

 Täispikkuses intervjuud loe homsest Eesti Päevalehest või Päevaleht Online'ist juba südaööl.