Vene advokaadi Sergei Magnitski surmaga seostatud petuskeemi kommenteerides jäid meie õiguskaitseasutused toona kidakeelseks ega soovinud nimetada ühtegi panka ega kuupäeva. Öeldi vaid, et Eesti rahapesu andmebüroo uuris tehinguid pärast informatsiooni saamist ja kriminaalmenetluseks pole alust.

Ent dokument, mille peale Eesti prokuratuur ja rahapesu andmebüroo tegutsema hakkasid, nimetab väga konkreetselt ka nimesid ja summasid. Tohutu taustatöö ära teinud büroo Brown Rudnick juristid saatsid eelmise aasta juulis Eesti võimudele kokkukogutud faktid, milles olid ära toodud ülekanded kuupäevade ja rahasummade kaupa, nimetades eelkõige Sampo panka (praegu Danske Bank) ja Hansapanka (praegu Swedbank).

Uurimine käib tänaseni

Raha, mis nende ülekannetega liikus, pärines 2007. aastal toime pandud kuriteost: lääne investeerimisfirma Hermitage Capital Management Limited tütarfirmasid kasutades peteti Vene maksuametilt välja 230 miljonit dollarit maksutagastust. (Üksikasjalikumalt loe lisaloost.) Skeemi avastas ja avalikustas Hermitage’i heaks töötanud Sergei Magnitski.

Hermitage’i heaks töötavad juristid ja mitme meediaväljaande uurivad ajakirjanikud harutavad skeemi praeguseni: kuidas ikkagi raha liikus, kuhu see on jõudnud ja kes sellest kasu sai. Nii on advokaadibüroo Brown Rudnick saatnud pidevalt eri riikide õiguskaitseorganitele taotlusi algatada kriminaalmenetlusi rahapesu või petmiskatsete eest. Näiteks 2011. aasta lõpus saatsid nad kirja Šveitsi, 2012. aasta keskel aga Balti riikidesse, sealhulgas Eestisse.

Eesti prokuratuurile saadetud kirja lühiversioon nimetab üpris lakooniliselt ülekandeid, mis on Brown Rudnicki hinnangul otseselt seotud Magnitski-skeemi rahadega. „Dokumentatsioon, mis on meie kliendi käsutuses, näitab järgmisi kahtlasi makseid Eesti pankadele,” öeldakse kirja sissejuhatuses ja tuuakse esile kahe Moldovas registreeritud varifirma kaudu saadetud summad.

Üks firma on SC Bunicon-Impex SRL, teine SC Elenast-Com SRL ja mõlema kohta on Hermitage’i saadetud materjalis üpris üksikasjalik kirjeldus, kuidas Venemaa maksuametilt väljapetetud raha nende ettevõtete arvetele jõudis.

Bunicon-Impex saatis Sampo pangas olnud arvetele 2008. aasta 5.–7. veebruaril 4,8 miljonit dollarit ja Elenast-Com 8.–14. veebruaril 3,7 miljonit dollarit. Kusjuures kõik 17 ülekannet on tehtud ettevõtetele, mis on registreeritud kas Suurbritannias, Uus-Meremaal või maksuparadiisides, nagu Belize ja Briti Neitsisaared.

Eraldi näidatakse ka kaht ülekannet Hansapanka, samuti Elenast-Comilt Neitsisaartel registreeritud firmale Phone And Equipment LTD. Nende kahe ülekande kogusumma oli 1,23 miljonit dollarit.