“Oleme täna siia Paldiskisse kogunenud selleks, et öelda aitäh. Aitäh selle eest, mida te olete teinud Eesti vabariigi, meie liitlaste ja Afganistani rahva heaks,” ütles kaitseminister Aaviksoo kaitseväelastele, teatas kaitseministeerium. “Seda ei ole ühest küljest palju, sest teha on veel väga palju. Aga seda on kindlasti palju teie enda jaoks ja seda on kindlasti palju Eesti vabariigi jaoks.”

Aaviksoo kinnitas, et Afganistanis teeninud kaitseväelaste panus pole jäänud märkamata ei kohalikele kaugel Afganistanis, Eesti partneritele ega ka Eestis. Samas nentis Aaviksoo, et paraku kuuluvad sõjaliste missioonide juurde ka kaotused. “Te olete sellest aru saanud, suutnud sellesse suhtuda mõistmisega. Aga samal ajal väärivad kõik need, kes on vahetult kaotusi kandnud, meie lugupidamist, toetust ja pikaajalist austust. Mul ei ole kahtlustki, et te suudate seda oma võitluskaaslastele  pakkuda,” sõnas kaitseminister.

“Tahaks loota, et see, mida suudab pakkuda Eesti riik, on piisavalt väärikas. Oleme teinud ka vastavaid muudatusi ja parandusi kaitseväeteenistuse seadusesse ning loodame, et need jõustuvad peatselt,” lisas Aaviksoo. 

“Austatud võitlejad, tänan teid! Puhake, tundke rõõmu nendest võimalustest ja vabadustest, mida Eesti riik pakub. Ning teadke, et osa nendest vabadustest on teostunud ka tänu teile,” ütles kaitseminister.

Kokku autasustati rahvusvahelistes rahuoperatsioonides osalenute medaliga 142 kaitseväelast, kes teenisid Afganistanis selle aasta maist novembrini jalaväekompaniis Estcoy-6, miinipildujarühmas, logistilises toetuselemendis NSE-5, sõjaväepolitsei lähikaitsemeeskonnas CPT-5, samuti Kabuli rahvusvahelisel lennuväljal ning ISAF-i erinevates staapides teeninud ohvitsere ja allohvitsere.

Esimest korda välismissioonil osalenud 56 kaitseväelast autasustatakse medaliga, sõlega, millele on kirjutatud „AFG 2008“ ning musta värvi tärniga. Teist ja kolmandat korda missioonil osalenud 75 kaitseväelast autasustatakse sõlega, neljandat, viiendat või kuuendat korda missioonil osalenud kümmet kaitseväelast autasustatakse sõle ja hõbedase tärniga. Üht, enam kui kuus korda missioonil käinud kaitseväelast autasustatakse homme sõle ja kuldse tärniga. Medaliga kaasnevat sõlge kantakse medali lindil, läbitud missioonide arvu näitavat tärni lindilõikel.

Vastavalt rahvusvahelistes rahuoperatsioonides osalenute medali statuudile annetab kaitseminister medali iga rahuoperatsiooni lõppemisel kaitseväe juhataja ettepanekul nendele Eesti vabariigi kodanikele, kes on osalenud rahuoperatsioonil või selle ettevalmistamisel vähemalt 30 päeva. Samuti annetatakse medalit välisriikide kodanikele silmapaistva panuse eest koostöö eest rahuoperatsioonil või osutatud kaasabi eest Eesti kaitseväeüksustele.

Medali välismärgiks on hõbedavärvilisest metallist medal läbimõõduga 31 mm. Medali esiküljel on kujutatud Eesti kaarti gloobuse taustal, ümbritsetuna õlipuu okstest ja kroonituna tuulteroosiga. Medali tagaküljel on tekst "Rahu teenistuses".

Eesti kaitsevägi osaleb operatsioonil Afganistanis alates 2003. aastast. Praegu on Eesti jaoks suurimal ja raskeimal välisoperatsioonil teenistuses ligi 150 Eesti kaitseväelast: jalaväekompanii ESTCOY 7, rahvuslik toetuselement NSE 6, Kabuli lennuväljal teeniv perrooniteenindusmeeskond CST ja staabiohvitserid erinevates liitlasvägede staapides.