Tallinna munitsipaalpolitsei ameti juhataja Kaimo Järviku sõnul on juuli keskpaigas linnarahvale avatud Kalamaja kalmistupargis avaliku korraga probleeme omajagu.

„Päevasel ajal on probleeme peamiselt nendega, kes käivad ja joovad pargis alkoholi ja on hõivanud selle tarbeks teatud pingid,“ rääkis Järvik Päevaleht Online’ile. Lisaks purjutajatele on Järviku sõnul probleeme ka end parki sisse seadnud kodututega.

Munitsipaalpolitsei patrull käis Kaimo Järviku sõnul Kalamaja pargis korda tagamas esialgu kaks-kolm korda päeva jooksul, ent viimase nädala jooksul on hakatud käima kohal käima isegi kolm korda päevas.

Kuigi kalmistupark on õhtuti kella 22-st kuni hommikul kella 7-ni suletud, valvab Järviku sõnul pargi korra järele öösiti ka turvafirma Scorpion. Eraldi öövahti munitsipaalpolitsei seetõttu parki organiseerida ei kavatse ning Tallinna linnas eraldi pargivahte tema kinnitusel ei olegi.

„Kunagi olid pargivahid olemas, aga see ei tasunud ennast ära,“ rääkis Järvik. Tema sõnul võttis munitsipaalpolitsei pärast pargivahtide ametikoha likvideerimist pargid oma patrullmarsruudi sisse ja see on ennast tänaseks tegelikult ära tasunud.

„See on kindlasti tõhusam variant, kui kuskil pargi nurgas kohal olnud töötajad, kes tegelikult kartsid ja ei julgenud sekkudagi, kui seal midagi toimus,“ selgitas Järvik.

Lisaks Kalamaja kalmistupargile on politseil korrarikkumistega tegemist ka veidi sügavamal Põhja-Tallinna põues asuvas Kopli kalmistupargis, kus suvel lõhkusid vandaalid kahel korral tänavavalgusteid.

Pargi rekonstrueerimine maksis linnale 1 000 000 krooni

Juuli keskel avatud Kalamaja kalmistupargi rekonstrueerimise käigus viimistleti värav-kellatorni seinad, ehitati torni pargipoolsesse külge trepp, remonditi tugimüüre ja võlvkaare pargipoolne võre asendati sepisväravaga.

Värava võlvkaare all on infokiosk, kus saab ülevaate kunagise kalmistu ajaloost, vaadata vanu pilte ja tutvuda maetute nimekirjadega.

Pargi teedevõrgu rekonstrueerimisel järgiti teede paiknemist ajaloolisel kalmistul.

Kuna pargi haljastus koosnes enne rekonstrueerimist peamiselt kõrgetest tihedalt üksteise läheduses kasvavatest puudest, täiendati rekonstrueerimistööde käigus oluliselt pargi alumist haljastusrinnet, kuhu istutati põõsaid ja madalaid puid.

Kalamaja kalmistuparki rajati kaks purskkaevu - üks Tööstuse tänava äärse sissepääsu juurde, teine pargi kirdeossa peateede ristumiskohta.

Ligi 7 hektari suuruse kalmistupargi rekonstrueerimine läks linnale maksma 1 005 482 krooni.